Az Európai Bizottság és az Európai Tanács nyomdokaiba lépve Roberta Metsola, az EP elnöke és Alessandro Chiocchetti főtitkár mintegy 8000 tisztviselőt szólított fel arra, hogy március 20-ig távolítsák el a TikTokot a vállalati eszközökről, főként a mobiltelefonokról és a táblagépekről – számolt be róla a Politico.

A közlemény szerint a képviselőknek, munkatársaiknak és akkreditált asszisztenseiknek is „erősen ajánlott” eltávolítaniuk a TikTokot a személyes eszközeikről. A népszerű videómegosztó alkalmazás a ByteDance kínai technológiai cég tulajdonában van, és egyre nagyobb biztonsági és adatvédelmi félelmek középpontjába került.

Kiberbiztonsági aggályok merültek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és a harmadik felek általi adatgyűjtésre

– áll a Parlament kedden a munkatársaknak kiküldött e-mailjében. „Logikusnak és fontosnak tartom, hogy a Parlament csatlakozik a többi európai intézményhez ebben a kérdésben” –mondta Dita Charanzová, a kiberbiztonságért felelős alelnök.

A TikTok-on nincs aktív hivatalos európai parlamenti fiók, bár egy @europarl jelű fiók 2019 végén közzétett egy videót az intézményről. Egy szóvivő elmondta, hogy az @europarl fiók nem hivatalos, és hogy eljárást indítottak annak eltávolítására a TikToknál. Néhány politikai csoport, például a jobbközép Európai Néppárt és a Baloldal továbbra is jelen van a platformon.

Az EPP szóvivője szerint abszurd elhagyni a platformot

„A TikTokot 125 millió uniós polgár használja, és potenciálisan megfosztani a felhasználókat a képviselőikhez való hozzáféréstől önsorsrontó lépés, különösen a félretájékoztatás elleni közös harcunkban, és amikor ezt az intézkedést nem tények, hanem félelmek alapján hozzák meg. Megismételjük az uniós intézményekhez intézett felhívásainkat a megfelelő eljárás és az egyenlő bánásmód érdekében” – áll a szóvivő közleményében.

Pedro López, a néppárti frakció szóvivője elmondta, hogy a képviselőcsoport nem tervezi eltávolítani TikTok-fiókját, amelynek 50 ezer követője van, jóval több, mint a következő legnagyobb követőt számláló csoportnak, a Baloldalnak, amelynek mindössze 6000 követője van.

Nem fogjuk törölni a fiókunkat a TikTok-on. Szerintem abszurd dolog elhagyni a legnagyobb növekedést produkáló európai közösségi hálózatot, még akkor is, ha a kínaiak kémkedésre használják

– mondta az EPP szóvivője, hozzátéve, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos hírt a döntésről.

Hozzátette, hogy a parlamentnek hivatalos TikTok-fiókot kellene indítania, mert hasznos eszköz az álhírek elleni küzdelemben, és hogy az intézményt néhány hónappal ezelőtt erre utasította az úgynevezett elnökség, a Metsola elnök által vezetett alelnökök csoportja. A Bizottság volt az első uniós intézmény, amely ilyen intézkedést hozott, de az önálló lépéssel más uniós szervek, köztük az EP tollát is felborzolta.

Marc Angel, a Parlament alelnökének szóvivője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „az Európai Bizottság egyoldalúan döntött a TikTok betiltásáról. Mivel ez a kiberbiztonságot érinti, jobban örült volna, ha az intézmény összehangolt döntést hoz”.