A főképviselő arra reagált, hogy csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Felhívta a figyelmet, hogy év eleje óta mintegy harminc, tavaly pedig 150 palesztint öltek k meg az izraeli erők Ciszjordániában, köztük 30 gyermeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai.

Az EU-t komolyan aggasztja az Izraelben és a megszállt palesztin területeken kialakult, fokozottan feszült helyzet. Felszólítjuk mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítése és a biztonsági koordináció újraindítása érdekében, ami elengedhetetlen a további erőszakos cselekmények megelőzéséhez


- húzta alá Borrell.

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy megdöbbenéssel értesült arról a pénteki terrorakcióról, amelyben egy jeruzsálemi zsinagógánál nyolcan meghaltak és többen megsebesültek. Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket.

Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében. Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra - tette hozzá a főképviselő.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport