Bár Prigozsin azt állította, hogy a felkelés nem az orosz elnök ellen irányult, hanem Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok katonai főnökök eltávolítását célozta, Vlagyimir Putyin tekintélyét megingatta az orosz arisztokrata felső vezetés körében.

Prigozsin azután vetett véget a felkelésnek, hogy megegyeztek vele, Belaruszba mehet a katonáival együtt.

Ő lehet az új Wagner-vezér, Prigozsint egy szál gatyában kapták lencsevégre

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt javasolta, hogy a Wagner csoportot, egy magas rangú zsoldos, az „ősz hajú” fedőnéven futó Andrej Trosev vezesse. Pedig még a zsoldoscsapat létezését is tagadta. Bővebben --->

„Szégyen, ami az ukrajnai fronton zajlik”

A videón üdvözölte a Wagner katonáit, és szégyennek nevezte az ukrajnai frontvonal közelmúltbeli fejleményeit. Megjegyezte, hogy a Wagner később újra csatlakozna a háborúhoz.

A felvétel megerősíti a hírt, miszerint a Wagner harcosai most a belorusz hadsereg katonáit képzik ki. Ez lenne az első felvétel Prigozsinról, amelyet azóta láthatunk, hogy a Wagner június végén fegyveres lázadást indított Oroszországon belül.

A gyenge fényviszonyok között készült felvételen Prigozsin egy aszfaltozott pályán állt egy mezőn, fák vették körül, valamint raktáraknak és sátraknak tűnő épületek egy katonai táborban.

A háttérben számos egyenruhás ember látható, akik éljeneznek. A gyenge fényviszonyok ellenére Prigozsin felismerhető a sziluettje alapján, és a korábbi nyilatkozatait ismerő orosz anyanyelvűek szerint a hangja és beszédmódja is összetéveszthetetlenül az övé.

A videóban Prigozsin azt mondta, hogy a katonák „méltó csatát vívtak” Ukrajnában, és „sokat tettek” Oroszországért, viszont élesen bírálta az orosz hadsereg jelenlegi vezetését.

Ami jelenleg a frontvonalon történik, az szégyen, amiben mi nem akarunk részt venni, azonban várnunk kell, amíg újra megmutathatjuk magunkat

– fogalmazott a Wagner-vezér a BBC szerint.

Elmondta, hogy az a döntés született, hogy egy ideig még Belaruszban maradnak, és a Wagner ezt az időt arra használná fel, hogy a belorusz hadsereg a „világ második legjobb hadseregévé” váljon.

A Wagner-főnök arra is utalt, hogy harcosai „folytatják a felkészülést”, és esetleg visszatérnek az ukrajnai frontra, amikor már biztosak lesznek abban, hogy sehogyan sem kényszerülnek szégyent hozni saját magukra az orosz haderő vezetésének hibái miatt.