Június 26-tól lehúzza a rolót az ICQ csevegő app. A program szorosan összekapcsolódik a kilencvenes évekkel és olyan riválisokat tudhatott magáénak, mint az MSN vagy az IIRC.

Az ICQ neve az „I Seek You” (Kereslek) kifejezésből született meg, amely megegyezik az angol betűk ejtésmódjával – írja a Telex.

Az ICQ tulajdonos cégét 1996 novemberében alapították Izraelben. Később az egyik legnagyobb riválisa, az AOL vásárolta fel 1998-ban 287 millió dollárért. Az AOL uralma alatt az ICQ több mint százmillió felhasználóval büszkélkedhetett, de a népszerűséget aztán hazavágták az olyan adatalapú üzenetküldési platformok, mint a Facebook vagy a WhatsApp.

A fent említett MSN Messenger még 2014-ben zárt be, de az ICQ még őt is túlélte. 2010-ben végül az orosz VK vette meg a céget. Állítások szerint 2022-ben az alkalmazásnak még összesen 11 millió regisztrált felhasználója volt.

Ennek hátterében a Mashable a hongkongi átállás sejti, mivel 2021-ben a WhatsApp megváltoztatta adatvédelmi szabályzatát Kínában. 

Bár az ICQ hivatalosan elbúcsúzott, a platform X oldalára posztolt egy Terminátor film első részéből származó gifet, ami az I’ll be back (Visszatérek) felirat látható:

Ezen a repülőjáraton már ingyen küldhet Messenger-üzenetet

A wifivel rendelkező British Airways repülőgépek utasai ingyenesen küldhetnek és fogadhatnak szöveges üzeneteket Messengeren és WhatsAppon.