Korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK) bevezetését jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban. Az eszköz veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén.

A tárcavezető kiemelte:

a SRUUK szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap a telefonjára. Fontos, hogy az emberek tudják: tesztelésről van szó, mert nincs más módja annak, hogy kiderüljön, működik-e rendszer

Hozzátette, a rendszer bevezetése uniós követelmény, és az üzeneteket a Horvátország területén tartózkodó külföldiek is megkapják. A SRUUK kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került, amelyhez Brüsszel 7,1 millió euróval járult hozzá.

Bozinovic úgy értékelte: a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer hozzájárul Horvátország biztonságos turisztikai célponttá válásához is.

Hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvát pedig ezek kombinációja

A horvát hálózati tevékenységeket szabályozó ügynökséggel (HAKOM) együttműködve, valamint az EU irányelveinek megfelelően fejlesztették ki, hogy megakadályozzák az adatok jogosulatlan felhasználását – tette hozzá.

Jelezte: a SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni.

A geolokációs (GPS) rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját - magyarázta a miniszter.

Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is

– mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.

Már az utcára sem mennek ki a horvátok, átvették a hatalmat a szúnyogok

Tehetetlenek a hatóságok, mert a szúnyogok legnagyobb fészke, a Duna és a Dráva összefolyásánál található Kopácsi rét természetvédelmi terület, ahol tilos a beavatkozás. A sok eső miatt ráadásul számos helyen kiöntöttek a folyók, a víz visszahúzódása után pedig várhatóan még több lesz a vérszívó bogár. Bővebben >>>