Miután a nyugati országok szankcióinak lavináját indította el Moszkva ellen, a francia Decathlon sport- és szabadidős cikkeket gyártó csoport továbbra is szállított ruhákat orosz vevőjének, mégpedig egy dubaji „fedőcégen” keresztül – derítette ki az Euronews a Disclose nevű oknyomozó szervezet kedden közzétett vizsgálatából.

A Decathlon Kalenji futókabátokat, Wedze síkabátokat és Quechua nadrágokat és cipőket szállított az orosz Desport üzleteknek, összesen legalább 11 millió euró értékben.

Ezeket a termékeket novemberben szállították a gyártási helyről, Bangladesből, Dubajon keresztül, ahol egy fedőcég vásárolta meg a termékeket a Disclose által összegyűjtött belső dokumentumok és tanúvallomások szerint.

A sportcikkek kivételek a szankciók alól 

A háború kitörése után különösen a fegyverek, luxuscikkek és olyan termékek exportját tiltotta meg határozottan Európa, amelyek segíthetnének Oroszország ipari kapacitásának megerősítésében. A sportcikkeket nem érintik ezek az intézkedések.

A Decathlont birtokló Mulliez csoport egyike azon kevés francia vállalatnak, amely fenntartotta tevékenységét Oroszországban. Elsősorban az Auchan működését tartotta meg, amely ottani értékesítésének több mint 10 százalékát jelenti.

Ugyanakkor néhány héttel a háború kezdete után a Decathlon bejelentette, hogy felfüggeszti üzleteinek és weboldalának kereskedelmi tevékenységét Oroszországban.

Több mint egy évvel később, 2023 nyarán a kiskereskedő végül zöld utat kapott a helyi hatóságoktól, hogy 36 üzletét eladja egy orosz cégnek, az ARM-nek. Az orosz közösségi oldalakon megjelent képek alapján azonban ezekben az üzletekben a Decathlon termékeit árulták, amikor novemberben újra kinyitottak.

Az Euronews szerint a Disclose azt állítja, hogy a dokumentumok bizonyítják, hogy a csoport megrendelte az árukat ázsiai beszállítóitól. Annak érdekében, hogy a szállítmányokat ne tartsák fel a vámon, a Decathlon egyik szingapúri székhelyű leányvállalata vásárolta meg azokat, és Dubajon keresztül küldte el Oroszországba.

A Decathlon vezetősége azt mondta a Disclose-nak, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a termékeket az Oroszországban továbbértékesítsék.

Az Európai Unió hétfőn fogadta el az Oroszország elleni tizenkettedik szankciócsomagot, amely többek között az orosz gyémántok EU-ba történő behozatalának tilalmát is tartalmazza.

Cikkünk megjelenését követően a Decathlon az alábbiakat küldte szerkesztőségünknek:

2023 októberétől a Decathlon nem üzemeltet többé áruházat, nem foglalkoztat alkalmazottakat, és nem rendelkezik részesedéssel az Orosz Föderációban működő vállalkozásokban. Az Orosz Föderációból való kivonulás részeként a Decathlon prioritásként kezelte annak biztosítását, hogy a csapattársak foglalkoztatása az új tulajdonosnál is megmaradjon, azok számára, akik ezt így kívánják. Ezért döntött úgy a Decathlon, hogy minden tevékenységét és tárgyi eszközét az „ARM” vállalatra ruházza át, amely a Desport márka tulajdonosa. A tranzakció lezárása érdekében a hatályos helyi és nemzetközi szabályozásokkal összhangban megállapodtak abban, hogy korlátozott ideig korlátozott mennyiségű terméket szállítanak, hogy támogassák a vevőt új tevékenységeinek elindításában, és ezáltal megőrizzék a korábbi csapattársak munkahelyeit. A Decathlon megerősíti elkötelezettségét az összes vonatkozó helyi és nemzetközi szabályozás betartása mellett.