GDP 3,2 százalékára csökkent az államháztartási hiány az euróövezetben az idei első negyedévben szezonálisan kiigazítva az előző negyedévi 4,7 százalékról, míg az EU-ban a deficit 3 százalékra mérséklődött a negyedévvel korábbi 4,5 százalékról – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken nem végleges adatként.

Ugyancsak nem végleges számítások szerint a GDP-arányos államadósság az euróövezetben a 2022. utolsó negyedév végi 91,4 százalékról az idei első negyedévre 91,2 százalékra csökkent.

Az EU egészében a mutató 83,8 százalékról 83,7 százalékra mérséklődött.

Alaposan megugrottak az államadósok kamatfizetési kötelezettségei

A feltörekvő gazdaságok szuverén kamatterhei 40 százalékkal emelkedtek a Fitch szerint. Magyarországon ennél nagyobb számokkal találkozhatunk. Bővebben >>>

Ezek az országok adósodtak el a leginkább

Az idei első negyedév végén

  • a legmagasabb GDP-arányos államadósságot Görögországban (168,3 százalék),
  • Olaszországban (143,5 százalék),
  • és Portugáliában (113,8 százalék) regisztrálták,
  • a legalacsonyabbat pedig Észtországban (17,2 százalék),
  • Bulgáriában (22,5 százalék),
  • és Luxemburgban (28 százalék) mérték.

Magyarországon a tavalyi 4,6 százalékos gazdasági növekedés mellett a bankszektor stabil maradt, míg a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődhet: 2023-ban 68,1 százalék lehet, ami kedvezőbb, mint a kormány 69,7 százalékos előrejelzése a Fitch hitelminősítő ügynökség szerint.

17 havi mélyponton az éves infláció az EU-ban

Júniusban lassult az euróövezeti infláció, sőt, rekordot döntött a mérséklődésben főleg az energiaáraknak hála. Bővebben >>>