Az Egyesült Államokban 200 milliárd dollár (mintegy 70 ezer milliárd forint) juthatott csalókhoz a koronavírus-járvány idején, a vállalkozások megsegítésére indított gazdasági mentőakció 1200 milliárd dolláros keretéből. 

Roham az ingyen pénzért

Az amerikai kisvállalkozási hivatal (Small Business Administration) főfelügyelőjének jelentése kedden jelent meg.

A dokumentumban megállapítja, hogy a dolgozói bérek védelmét szolgáló program (Paycheck Protection Program), valamint a vállalkozások működőképességének megőrzését célzó hitelprogram (Economic Injury Disaster Loan) keretének legkevesebb 17 százaléka került csalókhoz.

Csak érzékeltetésül, a magyar államháztartás központi alrendszerének idei kiadásai 39 ezer 776 milliárd forintot, azaz közel 116 milliárd dollárt tesznek ki, tehát a jelentés szerint a csalók az Egyesült Államokban ennek mintegy dupláját biztosan lenyúlhatták a Covid-járvány idején.

Hannibal Mike Ware a vizsgálatot vezető főfelügyelő megállapítása szerint a járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott programok gyors végrehajtása érdekében a hatóságok lazítottak az ellenőrzési eljárásokon, egyes esetekben felfüggesztették az ellenőrzéseket, amelyek megakadályozhatták volna a visszaéléseket. Ugyanakkor a "könnyű pénz" ígérete és a kínálkozó "zsákmány" elsöprő mértékben vonzotta a csalókat a programokhoz - olvasható a szövetségi hivatal jelentésében.

Akár 400 milliárd dollár is lehet a kár

Június elején az AP hírügynökség megjelentetett egy összegző becslést, amely szerint az

Egyesült Államokban a koronavírus-járvány idején elkülönített összes pénzügyi forrásból 280 milliárd dollár jutott csalókhoz, emellett az amerikai költségvetésből további 123 milliárd dollárt rosszul, vagy pazarlóan költöttek el a járvánnyal összefüggésben.

A koronavírus-járvány forrásaihoz kapcsolódó pénzügyi visszaélés miatt a szövetségi hatóságok 2230 esetben emeltek vádat, több ezer vizsgálat pedig még zajlik.

Koronavírus: több mint 900 ezren haltak bele a fertőzésbe az USA-ban

Az Egyesült Államokban átlépte a 900 ezret a koronavírus-járványban elhunytak száma – írja a Reuters saját számításai alapján. A halottak napi számának növekedése lassul, ezzel együtt a halottak száma december 12-e óta 100 ezerrel nőtt. Bővebben --->