Számos európai város küzd a megfizethető lakhatás hiányával. Ez a probléma az elmúlt években súlyosbodott, nehéz helyzetbe hozva az alacsony jövedelmű és kiszolgáltatott csoportokat. Budapesten is alacsony a megfizethető bérlakások száma, ezért szükség van olyan innovatív megoldásokra, amelyek lehetővé teszik, hogy minél kevesebb ember éljen lakhatási szegénységben. A tervezett Szociális Lakásügynökség erre a helyzetre reagál - írja közleményében az Utcáról Lakásba! Egyesület.

A megfizethető lakások számát ingatlanvásárlással, önkormányzati telkeken történő építkezéssel, megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosításával valamint a magánlakás-állomány bevonásával tervezik növelni. A közel 3700 üresen álló fővárosi és kerületi önkormányzati lakáson túl ugyanis sok magántulajdonú lakás is üresen áll a fővárosban. Ezeket nem adja bérbe a tulajdonos, mert például külföldön él, vagy nincs tőkéje egy megörökölt lakás felújítására, vagy túl kockázatosnak tartja a lakáskiadást.

A program szükség szerint szociális munkával is kiegészül, hogy minden érintett fél számára biztosítsa a stabilitást és a biztonságot.

Ez a vegyes módszeren alapuló innovatív szociálpolitikai eszköz hozzájárul Budapest Főváros készülő új lakáskoncepciójához is, amelynek a tervezett Szociális Lakásügynökség fontos részét képezi majd. A kidolgozandó megvalósítási terv felhasználásával várhatóan 2021-ben fog elindulni Budapest új lakásügynöksége - olvasható a közleményben.

A projektben barcelonai és varsói partnerek is részt vesznek, akik már működtetnek szociális bérleti ügynökségeket olyan városokban, ahol a köztulajdonban lévő bérlakások aránya hasonló mint Budapesten, így releváns tapasztalatokat tudnak majd megosztani.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület is működtet már kisebb méretű lakásügynökséget, így a korábbi szakmai tapasztalatokat is fel tudják használni a koncepció kialakításában.

Résztvevők és támogatók

A konzorciumban, a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. segítségével megpályázott projektet a projektvezető Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) a Városkutatás Kft.-vel (MRI) és Budapest Főváros Önkormányzatával együtt valósítja meg, illetve külföldi partnerként a barcelonai Önkormányzati Lakhatási és Felújítási Intézet (IMHAB) valamint a Habitat for Humanity Lengyelország (HfH Pl) vesz részt a projektben.
A projektet a European Social Catalyst Fund támogatta, amelyet az Európai Unió Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Program, a Genio, a Robert Bosch Stiftung és a King Badouin Alapítvány alapított, valamint finanszíroz.