A személyi kölcsönök előnye a szabad felhasználás és a fix kamatozás. A kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet, csak rendszeres jövedelem, a felújítási támogatásból pedig szintén előtörleszthetjük a kölcsönt, azaz csökkenthető a tartozásunk- igaz, az otthonfelújítási kölcsönnel szemben ennek legtöbbször díja van, az előtörlesztendő összeg 0,5-1 százaléka - áll a Bank360 hitelközvetítő gyűjtésében.

Idén az egyik legnépszerűbb állami támogatása lehet a lakosság körében a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, lesznek ugyanakkor esetek, amikor egy igénylő nem tudja felvenni az otthonfelújítási kölcsönt.

Ilyen helyzet állhat elő, ha az igénylő ingatlana már nem terhelhető tovább egy újabb hitellel, vagy egyes esetekben, ha az ügyfél az otthonfelújítási kölcsönt nem a lakáshitelét folyósító banknál szeretné felvenni.

A Bank360 6 millió forintos személyi hitelekkel számolt a márciusi feltételek mentén.

Az összehasonlításhoz nettó 200 000, 250 000 és 300 000 forintos ügyféljövedelmet feltételeztek, és annak vállalását, hogy ez a pénz a hitelező bankhoz érkezik. Ezek azok a feltételek, amelyeknek megfelelve jelentős kamatkedvezmény jár.

A Bank360 számítása szerint 250 000 forintos jövedelemmel 72 hónapra felvett 6 millió forint esetén a 104 119 forintos törlesztőrészlet havi 45 417 forintra apad a hátralevő 62 hónapra, ha a folyósítástól számított 10. hónapban megkapjuk a 3 millió forintos támogatást, és azt betörlesztjük a kölcsönbe.

A vizsgált konkrét hitel esetében 0,5 százalékos előtörlesztési díjjal is számolni kell, ami az előtörlesztett összeg fényében 15 000 forint kiadást jelent.