A kormány váratlan döntést hozott azzal, hogy az eddigi kommunikációjának ellentmondóan, az extrémen emelkedő nemzetközi energiaárakra hivatkozva bejelentette, hogy augusztus 1-jétől korlátozza a lakosság számára az áram és a gáz “kedvezményes" áron felhasználható havi mennyiségét - írja a Habitat for Humanity közleményében.

“A rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt. Azonban ez a mostani intézkedés átgondolatlan és pánikhoz vezethet, valamint továbbra sem a leginkább rászoruló rétegek számára jelent segítséget” - összegezte fenntartásaikat Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa. Mindössze két hetet hagytak - ráadásul a nyári időszakban, amikor az ügyintézés egyébként is nehézkes a szabadságolások miatt - egy ilyen jelentőségű átállásra vagy a kedvezményeket igazoló iratok beszerzésére.

A mostani intézkedés helyett gondos számításokon alapuló, sávosan meghatározott energiaárak bevezetését javasolja a Habitat. Továbbá szükség van olyan szociális alapú - és nem családpolitikai - lakhatási támogatásra, amely tartalmaz az energiaszegénység csökkentését célzó elemeket is.

Alacsony jövedelmű, rászoruló háztartások esnek ki a rezsicsökkentésből

A jelenleg meghatározott “átlagfogyasztói” státuszból sok alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra - hívja fel a figyelmet a lakhatással foglalkozó szervezet.

Egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényű, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetőség felújítani. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk.

Szintén kimaradhatnak a kedvezményezettek köréből a kétgyerekes családok, az egyedülálló szülők, vagy akár az idősek, különösen ha fentiek miatt “nem szerencsés” ingatlanban laknak. Továbbá óriási bajba kerülhetnek azok a - szintén gyakran rászoruló háztartások, - ahol a gázfűtés vagy távhő hiányában villannyal fűtenek. Ez pedig csak néhány példa a sok közül.

A magasabb jövedelműeknek kedveztek

A rezsicsökkentés eddig elsősorban a lakosság magasabb jövedelmű rétegeinek kedvezett, miközben a legszegényebb, leginkább rászoruló - gyakran szilárd tüzelőanyagot használó - háztartásokat eddig minimálisan vagy egyáltalán nem segítette.

A rezsicsökkentés helyett ezért szociálisan célzott, a legszegényebb és leginkább rászoruló családokat is elérni képes, energiahatékonysági felújítások támogatását, valamint szociálisan célzott lakhatási támogatások bevezetését javasolja évek óta a Habitat. Ehhez számos uniós forrás is a rendelkezésre állna, azonban ezeket a lehetőségeket a magyar kormány nem használja fel - írta a méltó lakhatásért küzdő civil szervezet a közleményében.