Mintegy 3,5 milliárd forintnyi új csok-igénylést fogadott be 2016-ban OTP Bank, ebből csaknem kétszázat háromgyerekes családok adtak be, közülük mintegy 90-en igényeltek kiegészítő hitelt is  - mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési főosztályának igazgatója. A bank idén 10-20 ezer csokkérelemre számít, átlagosan 2 millió forint értékben. Országosan összesen 20-40 ezer igénylés várható (ez összességében 60 milliárd forintot jelent), ebből az új lakás vásárlás iránti kérelmek 10-20 százalékot tehetnek majd ki.

A csok bevezetése óta az önerős családi ház építésekre felvett támogatások nőttek meg drasztikusan, az igénylések 75 százaléka erre ment. Ez azért nem meglepő, mert a szabályozó keretrendszer ma nem kedvez az új lakások építésének, miután csak használatbavételi engedéllyel lezárt új lakásra igényelhető a támogatás, épülőfélben lévőre nem - hívta fel a figyelmet Kormos Zoltán.

Így nőnek az árak

Az új lakás mellett a telkek iránt is nagyot nőtt az érdeklődés - tette hozzá Florova Anna, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője. A megnövekedett igényekre válaszul ma már országszerte több mint 200 új projektet tartanak számon. Budapesten Újbuda vezet 34 projekttel, a sorban a XIII., a III., és a XIV. kerületek követik. A X. kerület kivételével mindenhol terveznek húszlakásos vagy nagyobb beruházásokat. A 2016-ban épülő háromezer lakás kétharmadát már eladták,  a beköltözhető új lakások száma Budapesten jelenleg 300.

A folyamatos keresletnövekedés hatására a jelenlegi 440 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagár 480 ezer forintra nőhet. A telekpiacon a frekventált városokban már most is 50-60, máshol 10-20 százalékos a drágulás. Vidéken újraindulhatnak a korábban befagyasztott projektek, s újra előtérbe kerülhet a tervező asztalról való értékesítés - véli Florova.

Jönnek a kóklerek - erre figyeljen

A fellendülés sok új szereplőt is a piacra csal. A vevőknek mindenképpen tájékozódni kell a vásárlás előtt a beruházók referenciáiról, pénzügyi helyzetéről és a projekt finanszírozásáról, valamint a saját hitelképességüket is tárgyilagosan mérjék fel - figyelmeztetett az ügyvezető.

Az új szabályok földrengésszerű megmozdulást okoztak a lakáspiacon, árcsökkenésre azonban kár számítani - erősítette meg Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. A kisebb áfa nem árcsökkenést, hanem kínálatbővülést hoz, a hatása azonban 2017-től jelentkezik igazán, az előkészítés ugyanis - minden egyszerűsítés ellenére - még mindig bonyolult folyamat. A társaság jelenleg mintegy ezer, A energiaosztályú lakás építését szervezi. Az épülő új lakások 60-70 százalékánál megújuló energiát is használnak majd, az energiahatékonyságot célzó pluszok beépítésének a fizetőképes kereslet szab határt - mondta a vezérigazgató.

Ádány szerint bár a piac mára érettebb, mint a válság előtt, a szereplők - fejlesztők, bankok, vásárlók - egyaránt sokat tanultak a 2008 előtti időkből, ám ismét fennáll a veszélye a szektorváltó cégek, kóklerek, kalandorok megjelenésének, ezért ő is nagyon nagy körültekintésre biztatja a potenciális vásárlókat.

Mi kell a projekthitelhez?

Elérhető 2017-2018-ra, hogy évi 25 ezer új lakás épüljön, a kereslet erősödése megfelelő finanszírozással párosítva a leépült kapacitásokat is újratölti - véli Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese. Idén mintegy 4500 lakás létrehozását célzó  fejlesztés finanszírozását vizsgálták az OTP-nél, 40-50 milliárd forint a beérkezett projekthitel igény, s számításaik szerint a fejlesztőknek nyújtott hitelek állománya tartósan 50 milliárd forintra nőhet.

A projekthitelhez - a fejlesztő előtörténetétől függően - 20-30 százalék saját erőt, és ugyanennyi előértékesítést várnak, ami szerinte ma, amikor tervasztalról kelnek el a lakások, nem lehet probléma. Wolf úgy látja, nincs szó túlfűtött piacról,  az csupán a normál szintre fejlődik fel 2016-2017-től.

A nokkal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a lakástakarék-pénztárat (ltp) sokkal biztonságosabbnak tartja a noknál, több ok miatt is. Nagyobb az ltp-k mögött álló cégek tőkeereje, az ltp kiszámíthatóbb, megszakítható a folyamat, rugalmasabb a felhasználhatóság, és garantált a benne lévő megtakarítás.

A projektcégek finanszírozásának veszélyei  - bedőlő projektcég, hoppon maradt vevők, leállt építkezés, érvényesíthetetlen szavatosság - kapcsán elhangzott: a bankok óvatosabbak lesznek, nagyobb anyavállalati elkötelezettségre számítanak, de az alapbiztonságot a projekt és a megfelelő szabályozás jelenti. A kockázatotokat mindenesetre nem lehet teljesen kiküszöbölni, de szabályozással sokat lehet még javítani - hangsúlyozta Ádány Tamás.