Júniusban hibahatáron belül romlott az építőipari termelők rövidtávú kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló ágazati bizalmi index értéke - derül ki a GKI legfrissebb, az EU támogatásával végzett, júniusi felméréséből. Ebben a hónapban a magasépítő cégek kilátásai valamelyest romlottak, a mélyépítőké alig változtak.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése – az előző hónaphoz képest – júniusban tovább javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján, így e mutató 18 havi csúcspontjára emelkedett. A nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok is érezhető pozitív változást jeleztek. Júniusban a cégek 26 százaléka számolt be növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről, míg májusban 17 és 21 százalék volt ez az arány. A magasépítő cégek elégedettsége számottevően javult, míg a mélyépítőké némileg romlott.

A foglalkoztatási várakozások júniusban csak hibahatáron belül változtak az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján, így fennmaradt az alapvetően pozitív összkép. A nyers adatok érezhető pozitív változást jeleznek. Júniusban a létszám bővítését a cégek 21 százaléka, leépítését 6 százaléka tervezte a következő három hónap során. Májusban ugyanez a két arány 16 és 8 százalék volt.

Júniusban tovább emelkedett az áremelési törekvések intenzitása az előző hónaphoz képest. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok erősödését mutatják: az áremelést tervezők aránya a májusi 43 százalékról júniusra 49 százalékra bővült, míg az árcsökkenésre számítóké 4 százalékról 3 százalékra csökkent.

A vállalatok szerint a legfontosabb növekedési korlát egyértelműen a munkaerőhiány. Igaz, e problémát a cégek kevésbé súlyosnak érzik, mint két esztendővel ezelőtt. Az anyag- és kapacitáshiány korlátozó szerepe egyre nagyobb – júniusban minden harmadik cég érezte ezt, míg májusban csak minden negyedik volt érintett. A vevők laza fizetési fegyelme minden ötödik cégnek okoz gondokat. A kereslet hiányának korlátozó szerepe visszahúzódóban van.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése júniusban enyhén tovább javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, szezonálisan kiigazítatlan adatok is szerény javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya júniusban 34 és 20 százalék, míg májusban 32 és 21 százalék volt.