Az építőipari termelők kilátásait kifejező, a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számban összegzett bizalmi index értéke a júliusi jelentős csökkenés után augusztusban pozitívan korrigált. Az ágazati bizalmi index ebben a hónapban 4 ponttal emelkedett havi összevetésben, s értéke ismét a pozitív tartományba került.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése – az előző hónaphoz képest – augusztusban némileg romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján, így ez az értékelés lényegében visszatért a májusi szintre. A nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok nem jeleztek lényegi változást. Augusztusban cégek 18 százaléka számolt be növekvő, 16 százaléka csökkenő termelésről, míg júliusban ugyanez a két arány 24 és 21 százalék volt. Az év nyolcadik hónapjában mind a magas- , mind a mélyépítőépítő cégek elégedettsége romlott valamelyest.

Az előző hónaphoz képest érezhetően javult a meglévő rendelésállományok értékelése a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Igaz, e javulás nem volt elegendő arra, hogy a júliusi romlást teljesen kompenzálja - írja elemzésében a GKI.

A nyers adatok is pozitív változásra utalnak. Augusztusban a válaszadó vállalkozások 23 százaléka számolt be magas és 25 százaléka alacsony rendelésállományról, szemben a júliusi 21 és 29 százalékkal. E hónapban a magasépítők elégedettsége nőtt, a mélyépítőké csökkent.

Augusztusban az előző hónaphoz képest javultak a foglalkoztatási várakozások, ugyanakkor a nyers adatok némi negatív változást jeleznek. A friss eredmények szerint a cégek 14 százaléka a létszám bővítésére, 19 százaléka leépítésre készül a következő három hónapban, míg júliusban ugyanez a két arány rendre 18 és 10 százalék volt.

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési törekvések intenzitása – sokhavi emelkedés után - augusztusban csökkent az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok némi gyengülését mutatják: az áremelést tervezők aránya a július 49 százalékról augusztusra 41 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 5 százalék.

A vállalatok számára a legfontosabb növekedési korlát augusztusban a munkaerőhiány volt, de az anyag- és kapacitáshiány is igen széles termelői körökben okoz gondokat.

Mindkét tényező főként a lakásépítésben, illetve a szak- és szerelőiparban érezteti negatív hatását.

A vevők laza fizetési fegyelme minden ötödik, a kereslethiány minden hatodik cégnek okoz gondokat.

Az előző hónaphoz képest kissé romlott a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése augusztusban. Mind a kiigazított, mind a nyers, adatok romlást jeleznek, a derű- és borúlátók aránya augusztusban egyaránt 20-20 százalék, míg júliusban 29 és 24 százalék volt – azaz az optimisták némi többsége augusztusra elpárolgott.