Kárpáti szerint a vállalkozók számítottak rá, hogy a kedvezményes áfa felhajtja az árakat és a keresletet, arra viszont nem lehetett felkészülni, hogy a fő alapanyagokból hiány lesz, az ár pedig soha nem látott mértékben nő, 100 százalék közeli. Ez komoly problémát jelent a korábban megkötött fix áras, átalány díjas szerződéseknél., hiszen nyilvánvaló, hogy a szerződött áron nem tudja a vállalkozó megépíteni a házakat. Egyedüli lehetőség az egyezkedés a megrendelővel, hogy fogadja el az áremelkedés objektív tényét, és egyezzenek meg egy új árban - írja az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának elnöke.

 A drasztikus áremelkedés mellett a termékek egy része nem is kapható, a korábbi néhány hetes szállítási határidő több hónapra nőtt, és ezt sem garantálják. Kárpáti szerint ez a helyzet Európában általános probléma, az Osztrák Gazdasági Kamara, "Drámai helyzet a z építőiparban" címmel adott ki tájékoztatót. Ott is a garantált áras szerződés a legnagyobb nehézség, aminél jogilag nincs lehetőség árat emelni, az építési termék hiánya miatt a határidőt sem tudják tartani, így a cégek csődbe kerülhetnek, vagy tönkre is mehetnek.

A Covid az ok

A helyzet a Covid miatti termelési leállások, és a gazdaság beindulás után keletkezett vásárlási igény miatt alakult ki. Az áruk többségét az európai vevők elől a amerikai és kínai vállalkozások vásárolják fel, hihetetlen magas áron. Exportkorlátozásra, exportvám bevezetésére nincs lehetőség, mert akkor viszonzásul az import termékekre vezethetnek be korlátozásokat. A pánikfelvásárlás tovább fokozza a problémákat - írja a készház tagozat elnöke, aki a nemzetközi elemzések alapján arra számít, hogy jövő év elejére normalizálódhat a helyzet, de a régi árak biztosan nem jönnek vissza.

A kulcsrakész kivitel 2020-hoz képest 15-20 százalékkal drágul, az új szerződéseknél a magyar cégek sem a szerződött árat, sem a kivitelezési határidőt nem tudják garantálni.

Nemcsak a készházasokat sújtja

Valamennyi fémből (pl.: betonvas, eső csatorna, villanyvezeték, csavarok...) és műanyagból készülő (pl.: polisztirol hőszigetelés, vakolatok, nyílászárók, zsákok, stb.) termék mellett legfőképp az építő fa, (pl.: fal szerkezetek, tető szerkezetek, stb.) és egyéb faipari termékek.(pl.:lágyfarost, fagyapot, osb, stb) érintett. A példákból is látszik, hogy nemcsak a készházasoknak okoz problémát a hiány, és áremelkedés - írja Kárpáti József.

A tagozatvezető szerint a cégeik szerződésállománnyal nagyon jól állnak, már több vállalkozásnak 2022 közepére is van megrendelésük. A drasztikus áremelkedések miatt viszont az ügyfelek egy része az igények csökkentésével reagál, például lemond a garázsról, galériáról, az épület méretét, a felszerelést, a műszaki tartalmat csökkenti. A szerződés felmondása jelenleg még nem jellemző, a szerződés előtt állók inkább elhalasztják a szerződéskötést, ami az érdeklődők 40 százalékára jellemző. A folyamatban lévő építkezések kivitelezése is lassul, csúszik a határidő.