A hazai szálláskínálat több mint fele eltűnt az elmúlt két évben, Budapest ráadásul annyival olcsóbb Prágánál, Bécsnél vagy Pozsonynál, hogy bőven van még tér a szállásdíjak emelésére, ezt a forint gyengülése is lehetővé teszi - mondta Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke a növekedés.hu-nak.

Schumicky szerint az Ukrajnából érkező menekültek most óriási keresletet indukálnak. Nem csak a rövidtávú szálláshelykiadók forgalma emelkedett, hanem a budapesti szállodáké is. Sokan ugyanis, akik belépnek Magyarország területére, néhány nap után már tovább utaznak Nyugat-Európába vagy Lengyelországba.

Az elnök a portálnak elmondta ugyanakkor azt is, hogy 2021 utolsó negyedéve rendkívül erős volt. A vendégszám ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de a szálláshelyek számossága is messze elmaradt a járvány előttitől. 

A korábbi 16-17 ezer budapesti apartmanból csupán 6-7 ezer maradt a piacon. Ezáltal az apartmanok kihasználtsága javult, de hiányoznak a kínai és távol-keleti vendégek, akik az ázsiai járványhelyzet miatt otthon maradhatnak.

Az amerikai turisták is távol maradhatnak egyelőre, hiszen az ő léptükben a Budapest és Kijev közti 1000 km-es távolság túl kicsinek tűnhet. A növekvő energiaárak, a magas infláció és a fejlett világ gazdasági teljesítményének esetleges jelentős gyengülése fékezi a turizmus magára találását - magyarázta Schumicky.

Optimizmusra ad azonban okot, hogy az idén nyáron újra lesz Sziget fesztivál. Emellett Magyarország atlétikai világbajnokságot rendez, illetve Japán helyett idehaza szervezik meg a vizes vb-t is. Valamennyi rendezvény és sportesemény biztosan növeli a vendégszámot.

A piac tehát megváltozott, nincs túlkínálat lakásokból. A mélypont 2022 februárjában volt. Márciusban már 3-4 százalékos bővülést lehetett látni a kínálatban. A piac éledezésével azonban további mérsékelt kínálat bővülés valószínűsíthető - mondta.