A magyar kormány 100 millió forint induló vagyonnal létrehozta a Habsburg Ottó Alapítványt, amelynek idei működéséhez, szakmai feladatainak ellátásához 330 millió forintot hagytak jóvá - derül ki a kormány hétfői határozatából.

Az utolsó magyar király, IV. Károly fiáról elnevezett alapítványt a magyar kormány hozta létre, az alapítói jogok gyakorlója a Miniszterelnökséget vezető miniszter (jelenleg Lázár János). Az alapítvány működtetésével összefüggő feladatok ellátására 2018-tól évi 400 millió forint központi költségvetési támogatást különítenek el.

Az alapítvány a feladatainak ellátására ingyenesen megkapja az állami tulajdonban lévő, Budavári Palota D épületének földszinti ingatlanrészét használatba. Az épületrész vagyonkezelője az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt, hiszen ez eddig a Nemzeti Galéria kőtár és gótika gyűjteményének adott otthont. Az új kormányalapítvány miatt így a gyűjteményeknek költöznie kell, a költöztetésre a kormány 137,8 millió forintot különített el.

Az alapítvány beköltözése előtt az állam még fel is újíttatja az épületrészt a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-vel, legfeljebb 939,8 millió forintért.

Törvényt alkottak az alapítványról

Az Országgyűlés tavaly októberben törvény fogadott el a Habsburg Ottó Alapítványról. E szerint "az Országgyűlés méltatja Habsburg Ottó életművét, akinek emlékét - különösen Magyarországért és a magyarság ügyéért kifejtett kiemelkedő teljesítménye alapján - az egész nemzet megbecsüléssel őrzi". A megbecsülés kifejezéseként döntött a parlament a Habsburg Ottó Alapítvány létrehozásáról, s felhívta a kormányt az alapítvány létrehozására.

Az alapítvány feladata:

  • Habsburg Ottó szellemi örökségének méltó módon történő kezelése, gondozása, valamint a hagyaték történelmi jelentőségű részének egységes gyűjteménybe rendezése,
  • a hagyaték tudományos kutatásának elősegítése,
  • Habsburg Ottó - mint a magyar és az európai történelem meghatározó személyisége - tevékenységének széles körű bemutatása, megismertetése, emlékének megőrzése,
  • a hagyaték más külföldi országokban történő kiállításának koordinálása,
  • tudományos kutató- és konferencia központ működtetése.