Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint fenntarthatatlan, hogy a bevételek duplájába kerül a víz előállítása Budapestnek – mondta az ATV Híradójának.

A Fővárosi Vízművek folyamatosan ír arról Facebook oldalán, hogy gond van a budapesti vízhálózattal. miután már 120 éves vízcsövek is vannak. Fel kellene újítani a hálózatot, ezt mindenki tudja és érti, sőt érzi, de nincs rá forrás, ugyanis erre a vízdíj nem nyújt elég fedezetet. Minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter elfolyik a törött vagy megrepedt csöveken keresztül.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy Magyarországon átlagosan 250 forintba kerül egy köbméter víz.

Azért ennyi, mert 2013 óta változatlanok a hazai víz és csatornaszolgáltatás díjai. Ha visszamegyünk az időben, és elképzeljük azt, hogy a 2013-as jövedelmi viszonyokból, vagy cégeknek az értékesítési viszonyaiból kellene most megélni, és kifizetni ezeket az energia költségeket, anyag költségeket, vagy a munkaerő költségeket, akkor láthatjuk, hogy ez egy abszurd helyzet.

– fogalmazott Kurdi Viktor.

Égető kérdés az vízhálózat megújítása: elkoptak a budapesti csövek

Az európai unió húszmilliárd forintos támogatásából részben megújul a főváros ivóvízhálózata – jelentette be Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese. A támogatás azonban nem lesz elég Budapest teljes, ötezer kilométeres vízhálózatára, melynek elavult csőrendszere rekonstrukcióra szorul. Bővebben >>>

Nem egyformán látják.

  • A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint az egy háztartásra jutó átlagos ivóvíz felhasználás évente: 87,92 köbméter, havonta 7,33 köbméter, naponta 0,24 köbméter.
  • Az Energiaügyi Minisztérium tervei szerint ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes. A kvóta fölött az átlagosan 7,33 köbmétert használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének.

A tárca a híradónak azt írta: a kormány továbbra sem hozott semmilyen döntést a víziközművek ügyében. A Fővárosi Önkormányzat szerint nem kell új jogszabály, csak be kéne tartani a jelenlegit.

Lehetőség van arra, hogy a lakossági díj kedvező maradjon, alacsony maradjon, maradjon a támogatott lakossági díj, de a gazdasági szereplőknek ma is azt mondja a jogszabály hogy meg kell velük fizettetni a vízszolgáltatás költségeit. ezt 10 éve nem teszi meg a miniszter

– magyarázta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Mínusz 8 milliárdon a fővárosi működési hitelszámláló

Budapest július eleje óta folyószámlahitelből működik, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint pedig ez a folyószámla tartozás csak nőni fog, mert a főváros legnagyobb bevétele, az iparűzési adó csak szeptemberben jelenik meg a számlán. Bővebben >>>