Új adózási formáról konzultálnak a közgazdászok: a leggazdagabbak kaphatnának egy 5 százalékos új adót a nyakukba, ám ennek gyakorlati megvalósításától még elég messze vagyunk – írja a HVG.

Az Adózzanak a gazdagok! nevű polgári kezdeményezés  október 10-én rajtolt, s megpróbálják egy esztendő alatt 1 millió uniós állampolgár támogatását, azaz aláírását megszerezni.

A HVG azt írja, a Thomas Piketty francia közgazdász által is támogatott kezdeményezés többek között azzal érvel, hogy

a koronavírus-világjárvány és a sok helyen vele járó megélhetési válság első két éve alatt az összes új vagyonból 63 százalék (26 ezer milliárd dollár) jutott a leggazdagabb 1 százaléknak, míg csupán 37 százalék a világ többi részének.

A lap ezen felül arról is beszámolt, hogy az unióban a legvagyonosabb 1 százalék négy és félszer több pénzre tett szert a válság óta, mint a társadalom alsó 90 százaléka együttvéve.

Ha bejönne a polgári kezdeményezés, akkor

a leggazdagabbakra kiszabott 5 százalékos uniós vagyonadóból évente közel 250 milliárd euróra tehetne szert az Európai Unió,

a pénzt pedig a kezdeményezők a zöld gazdasági átállást finanszíroznák, hiszen a klímasemleges gazdasági átállásnak óriási beruházásigénye van.

Az ügy egyelőre nem tűnik reménytelennek, ugyanis a lap szerint az Európai Bizottság befogadta a kezdeményezést, és azt üzente, hogy van kompetenciája az ügyben.