Visszaesett a német ipari termelés májusban, ami meglepetést jelent, az elemzők ugyanis emelkedésre számítottak. Ez a váratlan visszaesés ellentmond a Reuters által megkérdezett elemzők ugyanerre az időszakra vonatkozó stagnálásra vonatkozó előrejelzéseinek. 

Az előző évhez képest 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés májusban, de a kibocsátás még így is 5 százalékkal a koronavírus-járvány előtti szint alatt van.

Romlik a versenyképesség

Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza rámutatott: a rossz kilátások, az ipari rendelések csökkenésére, a készletek további felhalmozásának szükségességére, valamint olyan tényezőkre vezethetők vissza, mint az ukrajnai háború és a tisztább energiára való átállás.

Az ország nemzetközi versenyképessége az elmúlt években már romlott, és valószínűleg tovább fog romlani

– mondta Brzeski.

Jens-Oliver Niklasch, az LBBW bank munkatársa pedig így nyilatkozott a Reuters érdeklődésére: „Lehet, hogy a második negyedévben csak stagnálást láthatunk, de sokkal valószínűbb, hogy a gazdasági kibocsátás ismét csökken."

Újból recesszióba zuhant Németország, a koronavírus alatt volt ilyen utoljára

A tavalyi utolsó negyedév után az idei első negyedévben is csökkent Németország hazai összterméke (GDP), az Európai Unió legnagyobb gazdasága ezzel úgynevezett technikai recesszióba került. Bővebben --->