A nagy melegre való tekintettel a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet – közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

A tárca közlése szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra,

fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása.

A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

 

Életbe lépett a „vörös kód”

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a speciális eljárásrendet, a „vörös kódot”.

Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.

Nemzeti kincs

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen mára szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel.

Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent – olvasható a minisztérium közleményében.