Az MNB – előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próba ügyletkötést is magában foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft. – nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

vizsgálat feltárta, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett.

A társaság évek óta „csencselt„

A jegybank megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft.-re. Az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz – tették hozzá a közleményben.   

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Enyhítette viszont a bírság mértékét – többek között – a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata.

 

Jelentős bírságot szabott ki a jegybank az MBH Bankra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán 87 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, egyebek közt vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságok miatt. Bővebben >>>