Kedden tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Július végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkent.

Export és beruházások

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi adatait. Az idei első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd euró volt, 538 millió euróval több a 2022. első negyedévinél.

Csütörtökön jelennek meg a beruházások idei második negyedéves adatai. A beruházások volumene az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 1,0 százalékkal nőtt.

Szintén csütörtökön közli a KSH a júliusi ipari termelői árak alakulását. Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek.

Így alakul a GDP

Pénteken teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) idei második negyedévi alakulását második becslése alapján a KSH. Az első becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Ugyancsak pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom júniusi adatai a statisztikai hivatal második becslése alapján. Az első becslés szerint júniusban az export euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult.