A fogorvosok lakosságarányos számát vizsgálva kiderül, hogy Magyarországon európai viszonylatban is kevés a praktizáló fogorvosok száma.

A 2021-es adatok alapján százezer főre vetítve 71 fogorvos dolgozott nálunk, amivel az európai országok alsó harmadába tartozunk, még Bulgáriában és Romániában is többen dolgoznak az egészségügy ezen területén, mint nálunk.

Hozzánk képest a legtöbb régiós ország sokkal jobban áll, csak Ausztria és Szerbia marad el a magyar szinttől – közölte a G7 gazdasági szakportál.

A magyar helyzet nem túl rózsás: az összehasonlításhoz vizsgált 25 ország közül a fogorvosok számát illetően 2010-ben Magyarország még a 19. helyen állt, ez csökkent le 2021-e a 22. helyre.

A fogorvosok lakosságarányos számának visszaesése a harmadik legnagyobb mértékű volt Magyarországon az európai országok közül.

Történik ez annak ellenére, hogy jó üzletnek tűnik a fogászatok működtetése: a nyereség mindig is magas volt a területen. Az adózás előtti eredmény 17 százalék körül alakult, míg 2022-ben már 22 százalékra emelkedett, a fogászatokon hagyott minden elköltött 100 forintból 22 tiszta nyereség volt.

Nem csak a fogászatok teljes bevétele nőtt gyorsan, hanem az állami finanszírozás is.

Ez azon kevés területe az állami egészségügyi kiadásoknak, ahol nem csökkent, hanem még nőtt is reálértéken a finanszírozás szintje. Igaz, a magyarok a fogászati kiadásaik kétharmadát eleve zsebből fizetik már hosszú évek óta.