Tomboló kereslet, lomha beruházási kedv, kényszerű várakozásra ítélt vevőjelöltek: egy friss tanulmány szerint Németországban jelentősen megnőtt a nyomás a bérleti piacon, miután a kamatok emelkedése miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást. Ennek következtében az első félévben átlagosan 6,7 százalékkal megugrottak a bérleti díjak Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben, Frankfurtban, Düsseldorfban, Stuttgartban és Lipcsében. 

Másfélszeres díjemelkedés

A Jones Lang LaSalle (JLL) ingatlanszakértő cég Süddeutche Zeitung által idézett új elemzése szerint az említett városokban tavaly az országos átlag szerint még 3,7 százalékos volt a bérleti díjak emelkedése, ám azóta egyre lendületesebb a kereslet, ami 12 hónap alatt a legtöbb metropoliszban 2,7 százalékos díjemelkedést idézett elő a kiadó új és meglévő lakások piacán.

A vizsgált nyolc nagyvárosban átlagosan 15,38 eurós négyzetméteráron kínálják a bérlakásokat, azaz mintegy 50 százalékkal drágábban, mint a kisebb független városokban (ahol tíz euró az átlagár), és 79 százalékkal többért, mint a vidéki kerületekben (8,61 eurós átlag).

Különösen erőteljesen nőttek a bérleti díjak Berlinben és Lipcsében, ahol a tanulmány szerint százalékban kétszámjegyű emelkedést regisztráltak. 

A bevándorlás nyomja az ingatlanárakat

Berlinben 86 ezer fővel nőtt a lakosok száma 2022-ben, miközben valamivel több, mint 17 ezer lakás készült el – magyarázta a hátteret a JLL, hozzátéve, hogy a főváros lakáspiaca emiatt egyre szorongatottabbá válik. A többi nagyvárosban némileg mérsékeltebb volt eddig a lakbérek emelkedése, míg például Stuttgartban enyhén csökkentek is a bérleti díjak, amelyeket viszont egyre kevésbé lehet lealkudni, nem úgy, mint az ingatlanvásárláskor kiajánlott árakat.

Az új épületek és a meglévő lakások vételárai ugyanis továbbra is nyomás alatt vannak a hitelezések visszaesése miatt. A kikiáltási árak az idei első félévben hét százalékkal zuhantak, holott a tavalyi év azonos időszakában még 7,5 százalékos növekedés volt jellemző a vásárlásoknál. A lakóingatlanok csak Berlinben drágultak csekély mértékben, az összes többi városban, főként Münchenben, Stuttgartban és Düsseldorfban jelentős csökkenés következett be. A németeknél az eladási piacon egyébként hónapok óta megfigyelhető a lakóingatlanok árainak mérséklődése, amely a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint éves összevetésben 6,8 százalékos volt az első negyedév során. 

További drágulás jön, fokozódik a nyomás

Sőt, mivel a nagyvárosokban egyre emelkedik a kereslet, és az akadozó lakásépítések következtében mind látványosabb a kínálathiány, a bérleti díjak tovább nőnek az elkövetkező időszakban – jelezte Roman Heidrich ingatlanszakértő. 

Hasonló a helyzet Ausztriában is, ahol az üzemeltetési költségek meredek emelkedését is megfigyelték a régebbi építésű, bérelhető ingatlanok esetén. A Bérlők Érdekvédelmi Szervezetének kimutatása szerint a Covid-járvány 2021-es évében a bérleti díjakban foglalt működési költségek még viszonylag mérsékelten, négyzetméterenként és havonta nettó 2,24-ről 2,27 euróra emelkedtek az osztrák piacon, ami azt jelenti, hogy a növekedés jelentősen elmaradt az akkor 2,8 százalékos inflációtól. Egy 70 négyzetméteres lakás esetében például a nettó üzemeltetési költség átlagosan 159 euró volt havonta, 2020-ban ez az összeg 157 euró volt. 

Legnagyobb mértékben, több mint 2 százalékkal a liftköltségek nőttek azóta, ezt követték a biztosítási díjak és a takarítási költségek. 2022-ben viszont már sokkal erőteljesebb növekedés mutatkozott minden fizetendő tétel esetén. Főként a kezelési költségek és a biztosítási díjak ugrottak meg, amelyek az üzemeltetéssel járó kiadások több mint egyharmadát teszik ki. Emiatt aggodalmukat fejezték ki a bérlővédők – idézi a Der Standard cikke.

(Thurzó Katalin)