Az Európai Unió 2040-ig fokozatosan kivezetné a fosszilis tüzelésű kazánokat a háztartásokból, ami azt jelentené, hogy a magáningatlanokban sem lehetne gázkazánokat működtetni. Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője ennek kapcsán arról beszélt az InfoRádióban, hogy az elmúlt egy-másfél évben nagy vita volt az Európai Unióban erről az intézkedésről. 

A szakember emlékeztetett, hogy korábban a Nemzetközi Energiaügynökség letett egy ajánlást az európai döntéshozók asztalára, amely arra vonatkozott, hogy milyen intézkedések lennének szükségesek az egyre ambiciózusabb klímavédelmi vállalások elérése érdekében. Ezek között még az szerepelt, hogy 2025 után már nem szabadna az új épületekbe gázkazánokat építeni.

Ehhez képest ez egy későbbi határidő, de szigorúbb intézkedés, ami született

- magyarázta.

Hortay szerint ez egy politikai megállapodás, amely például azt is tartalmazza, hogy 2030-tól az új épületeknek nettó emissziós értékkel kell rendelkezniük, 2050-re pedig az Európai Unió teljes épületállományának karbonsemlegessé kell válnia. 

A szakember egyértelmű nemmel felelt arra a kérdésre, hogy Magyarországon uniós támogatás nélkül megvalósítható-e az átállás, azonban véleménye szerint az unió legtöbb tagállama sem lesz képes teljesen önerőből végrehajtani mindezt.

Hortay szerint majd a részletszabályokból fog kiderülni, hogy az uniós döntés konkrétan Magyarország energiapolitikáját és energiastratégiáját hogyan befolyásolja, azt viszont valószínűsítette, hogy az ezt követően készülő energiastratégiai dokumentumokban egy feszesebb ütemtervet kell majd kidolgozni a lakásállomány fűtési rendszereinek átalakítására és felújítására.