2022 decemberében az uniós lakosok becslések szerint 92 millió turisztikai utazást tettek, ami az év során tett összes utazás 8,6 százalékát jelenti.

Ebből 73 millió belföldi utazás volt, ami a 2022-ben tett összes belföldi utazás 9,0 százalékát teszi ki,

további 19 millió utazást pedig külföldre, ami az összes külhoni utazás 7,1 százaléka − derül ki az Eurostat jelentéséből.

A téli ünnepek, tehát a karácsonyi szezon alatt a belföldi utazások előnyben részesítésének tartós hagyománya látható csúcsot hozott az amúgy kissé inaktív téli hónapokban. A belföldi utazások száma 2022 decemberében csaknem négyszerese volt a külföldi utazások számának (az év többi hónapjában ez a szám mindössze 3 volt.)

A belföldi utazások növekedése az év végi időszakban a barátok és rokonok meglátogatásának tudható be, hiszen ilyenkor a legtöbb család útra kel, hogy személyesen is együtt legyenek karácsonykor.

A decemberi belföldi utazások több mint fele e célból történt (míg az év többi hónapjában ez a cél körülbelül minden harmadik turisztikai utazásból 1 volt).

Az országos adatokat tekintve a romániai lakosok kiemelkednek a sorból, 2022-ben ők koncentrálták decemberre a legtöbb utazást − 17,1 százalék. Ezt követik Bulgária (12,5 százalék) és Málta (11,8 százalék) polgárai. Ezzel szemben a legalacsonyabb decemberi utazásszámot, 5,2 százalékot a görögök, 6 százalékot a litvánok, 6,4 százalékot pedig a svédek követték el.