Hollandia egészen a közelmúltig azért ellenezte Bulgária schengeni tagságát, mert korábban nem volt meggyőződve arról, hogy a bolgár vezetés kellően fellép a korrupció és a szervezett bűnözés ellen – írja az NL Times.

A schengeni övezetbe való „teljes értékű” felvételt, amely minden utazáskor megszünteti az útlevél-ellenőrzést, Ausztria ellenvetései továbbra is megakadályozzák. Ausztria mindkét ország részvételét ellenezte, illetve továbbra is attól tart, hogy mind Románián, mind Bulgárián keresztül drasztikusan megemelkedne az Európába tartó menekültek száma.

Éppen ezért Ausztria szombaton egyelőre csak a repülőtéri és a kikötői határok szabad megnyitásába egyezett bele a bulgáriai és a romániai állampolgárok számára. Bécs egyelőre azt szeretné, hogy az unió előbb finanszírozza a határok megerősítését.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben megállapította, hogy mindkét tagállam teljesítette a csatlakozáshoz szükséges feltételeket, az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa azonban ugyanazon év decemberben nem hagyta jóvá a két ország csatlakozását az osztrák vétó miatt.

Az új tagok felvételéhez az összes tagország beleegyezése szükséges, és a szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről egy későbbi időpontban születik döntés.

Bulgária és Románia márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez – jelentette be a leköszönő uniós spanyol elnökség.

Március 31-én tehát megszűnik a légi és tengeri határellenőrzés Románia, Bulgária és a schengeni térséghez tartozó tagállamok között, míg a szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről egy későbbi időpontban születik döntés.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke gratulált a két tagállamnak „a nagyszerű eredményhez, amely kemény munkájuknak, elkötelezettségüknek és kitartásuknak köszönhető".

Ausztria meghátrált, szabad az út a schengeni térségbe

Ausztria visszavonta a vétóját, 2024-től Románia és Bulgária a légi és vízi közlekedésben csatlakoznak a schengeni egyezményhez. A felvételét kérő két ország reméli, hogy a következő évben a szárazföldi forgalomról is sikerül megállapodniuk. Bővebben --->