Folyamatos az élelmiszerárak esése, a kormány által az év végére prognosztizált egyszámjegyű infláció nagy biztonsággal elérhető – ezt mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Fónagy János hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.

Pont egy hete, kedd reggelre kellett átárazni az árstop alól felszabadult termékeket a boltosoknak. Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az árak alakulása változatosabbá tette a piaci versenyt, és több helyen rögtön akciós lett néhány ex-árstopos élelmiszer.

Utoljára a Covid-idején táraztak be ennyien

Persze a kormány sem bízta a véletlenre az árstop utáni időket, merthogy az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű cégeknél elrendelték, hogy augusztustól két hónapig beszerzési áron kell adni az érintett termékeket, amelyek közül kettőt hetente a kötelező, 15 százalékos akcióval kell árusítani.

A tapasztalt boltosok szerint vélhetően kell még egy-két hét, vagy akár egy hónap is, mire meg lehet saccolni, hogy az árstop utáni, átmeneti időkben miként alakul a kereslet az érintett árukörben, az viszont már érzékelhető volt a boltosoknál, hogy sokan betáraztak, mert nem tudták, hogyan alakulnak az árak – írta meg a Napi.hu.

62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek – mondta Fónagy János.

A részletekről szólva ismertette, hogy az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben,

  • 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza,
  • 14 százalékkal a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára,
  • 10 százalékkala kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai,
  • 11 százalékkal csökkent a pulykamell ára, 
  • 6 százalékkal pedig csirkeszárnyé.

Napi.hu azt figyelte meg, hogy van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult. A búzafinomliszt is többe kerül, a napraforgó étolaj több láncnál olcsóbb lett mostanra, míg az import vagy saját márkás UHT tejek ára pár forintot ingadozhat vagy van, ahol változatlan maradhat a jövőben. A húsok ára emelkedett jócskán, a tojás viszont jellemzően olcsóbb lett a láncoknál vagy a nagyobb méretet adják kedvezőbb áron.

Fordult a kocka: jobban megéri a horvátországi nyaraláson bevásárolni, mint itthon

Nem éri meg Horvátországba utazni nyaralni úgy, hogy itthon vásároljuk meg az élelmiszert, ugyanis ma már jobban megéri kint megejteni a bevásárlást. Bővebben >>>

Az árstop kivezetésével együtt a kormány az árverseny további fokozása érdekében 10-ről 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, a korábbi árstopos termékek is ebbe a körbe kerültek. Az akciózásnak és az online árfigyelő rendszernek komoly árleszorító hatása van, a kiskereskedelmi hálózatok között erős, esetenként kíméletlen árverseny indult meg – fejtette ki Fónagy János a rádióban.

Az államtitkár kiemelte, hogy az ellenőrzés nagyon szigorú, és az esetleges jogsértő magatartás, hibás adatszolgáltatás, rosszhiszemű eljárás esetén rendkívül szigorúak a szankciók. Hozzátette, hogy

a kiskereskedelmi hálózatok túlnyomó többsége jogkövető.

Fónagy János kitért arra is, hogy a fogyasztók még tudatosabbak lettek, rövid idő alatt megismerték és használják az online árfigyelőt.

A GVH szerint csalók hamisítják az online árfigyelő mobil applikációját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről.

Az online árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobil applikációval próbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat – tették hozzá és jelezték, hogy az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése folyamatban van.

Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online árfigyelő rendszer a július elsejei indulás óta 1 millió látogatót fogadott már.

A statisztikákból kiolvasható átlagos napi 21 ezres látogatószám, amelyet a GVH-elnök is megerősített, az alacsonynak mondható népszerűséget erősíti, hiszen ez azt jelenti, mintha az érintett 1200 boltban – amelyek között hipermarketek is vannak – az alkalmazottak és a vásárlók közül naponta húszan ránéznének az oldalra – írta meg a hvg.hu a nyilvános adatokra hivatkozva.

Túlárazzák az import élelmiszert, vizsgálatot indít a versenyhivatal

Panaszeljárás keretében vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) amiatt, hogy az egyes külföldön előállított élelmiszereket túlárazzák. A szakértők a gyümölcsjoghurtok, a sajtok, a margarinok, fagyasztott zöldségek és növényi italok importpiacának magatartását veszik górcső alá. Bővebben >>>