A minimálbér emelése egyéb változást is magával hoz, hisz ennek összegétől függhetnek egyes banki és egyéb díjak, kedvezmények. Nincs ez másként az egészségpénztáraknál sem, ennek pedig bizonyára örülnek majd az öngondoskodók, hívja fel a figyelmet közleményében BiztosDöntés.hu.

Emlékeztetnek, 2023 decemberében megérkeztek az új bérek, így az érintettek már az új év első hónapjában az emelt fizetésüket vehetik készhez.

Az egészségpénztári szolgáltatások közül három keretösszege kapcsolódik a minimálbérhez, egész pontosan az év első napján érvényes minimálbérhez. Így ezek a szolgáltatások 2024. január 1-jétől már az emelt összeggel vehetők igénybe.

A portál szakértői összeszedték, hogy melyek ezek a szolgáltatások, és pontosan milyen összegekről van szó.

A minimálbér 2023. decemberétől bruttó 266 800 forint a teljes munkaidőben dolgozók számára, és ez az az összeg, amely a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztése, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatása szolgáltatások összegét befolyásolja, méghozzá így, bruttó formájában, írják.

Bár nagyobb összegű törlesztőrészleteknek csak töredékét lehet az egészségpénztáron keresztül fizetni, a minimálbér emelkedésével így is közel kétmillió forintot lehet így megtakarítani egy lakáshitelen

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez pedig nem elhanyagolható összeg.

A lakáscélú jelzáloghitelek törlesztőrészletéből havonta a minimálbér 15 százaléka – az emeléssel havi 40 200 forint – fizethető az egészségpénztári megtakarításból, azaz 15 százalékkal több, mint tavaly.

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges befizetés után – 6 százalékos pénztári költséget figyelembe véve – évente nagyjából 102 300 forint adókedvezmény igényelhető. Ez egy 20 éves futamidő alatt több, mint 2 millió forint megtakarítást jelent, ennyivel kevesebbet kell visszatörleszteni a hitelbe.

A lakáshitelben adóstársként szereplő házaspárok ezt a kedvezményt duplázhatják is. A saját egészségpénztári számlájáról ugyanis mindkét házas fél törleszthet egyazon hitelbe, azaz együtt havi 80 400 forintot tudnak az egészségpénztári megtakarításukból törleszteni. Ez után 204 600 forint adóvisszatérítést kaphatnak évente, hívják fel a figyelmet. 

Az egyre többek által használt, szintén igen hasznos beiskolázási támogatást az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a főiskolai hallgatók szülei vehetik igénybe, mutatnak rá. 

Óvodás és iskolás gyermekek számára tankönyveket, tanszereket, ruhákat vásárolhatnak, és ezeket számlák alapján elszámolhatják az egészségpénztári megtakarításuk terhére. A főiskolás hallgatóknak pedig az albérleti vagy kollégiumi díjából, illetve a tandíjból és egyéb térítési díjból (például pótvizsga díjából) fizethetünk egy részt a pénztárból.

A szolgáltatási keret mindkét esetben évente a minimálbér összege, azaz idén 266 800 forint gyermekenként.

Az iskolakezdés minden szülő pénztárcáját jelentősen megterheli, és egy növésben lévő gyermek számára ruhát sem nehéz ilyen összegben vásárolni. A szolgáltatás keretében az augusztus 15. és június 30. között – tehát kis ráhagyással az iskolaév alatt – kiállított számlák elszámolhatók.

A szolgáltatás után egy gyermekre vetítve nagyjából 55 ezer forint adóvisszaigénylés kérhető évente, az egészségpénztári költséget is tekintetbe véve.

A fenti két gyakrabban használt szolgáltatás mellett egy kevesebbeket érintő szolgáltatás keretösszege is a minimálbértől függ, ez a védendő fogyasztók rezsiköltségének támogatása.

Azok a pénztártagok, akik a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény értelmében védendő fogyasztónak minősülnek, azaz szociális helyzetük vagy más tulajdonságuk alapján speciális feltételekkel fizethetik a rezsijüket, ezt az egészségpénztáron keresztül is tehetik.

Havonta a minimálbér 15 százalékát, azaz 40 200 forintot lehet tehát az egészségpénztári megtakarítás terhére elszámolni.

Bár a rászoruló fogyasztók esetében kisebb az esély arra, hogy komolyabb megtakarítással rendelkezzenek, mégis érdemes figyelembe venni, hogy az egészségpénztári szolgáltatással évente jelentős összeget lehet megtakarítani. Így az egészségpénztár különösen azok számára jelent az anyagi helyzetet is befolyásoló segítséget, akik jellemzően nem, vagy nehezen tudnak félretenni a fizetésünkből.

Az egészségpénztári tagság azoknak éri meg, akik fizetnek SZJA-t, és így élhetnek az évi legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítés lehetőségével.

Ne feledjük azonban, hogy az adóvisszatérítés nem jár automatikusan, azt a pénztártagnak kell kérnie az adóbevallásában

– emeli ki a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az egészségpénztári tagok évről évre a nekik járó összeg nagyjából 15 százalékát hagyják az állam zsebében, pedig ezt a pénzt újra az egészségük és anyagi biztonságuk szolgálatába állíthatnák. Az egészségpénztár minden évben igazolást küld a visszaigényelhető adó összegéről, amelyet csupán pár kattintással kérhetünk az adóbevallásunkban. Ne feledjük, az egészségünk nekünk a legdrágább, de tehetünk azért, hogy olcsóbb legyen.