munkavállalók egyre gyakrabban keresik a módját, hogyan tudnak úgy utazni a világban, hogy közben mégis megtarthatják az állásukat. 

Erre kínál tökéletes megoldást a digitális nomádság, amelyhez csupán hordozható elektronikus eszközökre van szükség. A VisaGuide.World most a digitális nomádok életminősége alapján készített összesítést a legnépszerűbb országokról – írja a CNBC.

digitális nomád vízumindex a következő tényezők alapján rangsorolta az országokat:

  • aktív vízumelérhetőség;
  • internetsebesség;
  • adópolitika és adómentes időszak;
  • a vízumkérelmekhez szükséges jövedelem;
  • megélhetési költségek;
  • globális egészségügyi pontszám (GHS);
  • a turizmus népszerűsége. 

A VisaGuide.World rangsora alapján Spanyolország viszi a prímet a megadott szempontok szerint, ahol 2023-tól a távmunka-vízum lehetővé teszi, hogy a munkavállalók akár egy évig is az országban éljenek.

Ehhez a spanyol minimálbér kétszeresét kell elérnie a fizetésüknek, amely jelenleg 2600 eurót (körülbelül 1 millió forintot) jelent. A kérelmezőnek ezen felül a benyújtást megelőző öt évben nem lehet priusza, magán egészségbiztosítással kell rendelkeznie, egyéves munkaszerződést kell kötnie egy Spanyolországon kívüli céggel, illetve hároméves munkatapasztalattal vagy szakirányú diplomával kell rendelkeznie.

A rangsor a következőképpen alakul 2024-ben:

  1. Spanyolország
  2. Argentína
  3. Románia
  4. Egyesült Arab Emírség
  5. Horvátország
  6. Portugália
  7. Uruguay
  8. Málta
  9. Norvégia
  10. Andorra

A második helyen szereplő Argentína hat hónapos vízumot kínál a digitális nomádok számára, amelyet akár egy évig is meghosszabbíthatnak. Emellett pedig kedvezményeket is kapnak a repülőtéri transzferre, a közlekedésre és a szállodai tartózkodásra is. Az összesítés alapján a dél-amerikai ország magas internetsebessége és turisztikai nevezetességei miatt is keresett.

A legbóvlibb útlevele van, de még Budapestre is eljutott vele

Magyarországon kívül pedig még száz országba. Volt ahol fogva is tartották. A magyar fővárosban a bejegyzései alapján nagyon jól érezte magát a bangladesi származású utazó-blogger. Bővebben --->

(Kiffer Anna)