A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 44,2 pont – a válaszadók az előző hónaphoz képest visszaesésről számoltak be a májusi mérsékelt bővülést követően. A júniusi BMI index alacsonyabb az 57,1 pontos májusi értéknél. Az 1995 óta mért hosszú távú júniusi átlag értéke 52,3 – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), hozzátéve, hogy

a most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb júniusi érték.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülését, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába mutató elmozdulásra utal.

felmérésben vizsgált részindexek egy kivételével csökkentek, többnyire szűkülésről árulkodnak az értékek. A változások mértéke egy esetben meghaladta a harminc százalékpontot is.

Kép: Napi.hu, MLBKT

A foglalkoztatás indexe húsz hónapja először 50 pont alá esett, az indexérték 3,5 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után.

Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 21,7 százalékponttal esett vissza és 1995 óta a legalacsonyabb júniusi értéket mutatta.

A termelési mennyiség index enyhe bővülést jelez, de értéke 6,8 százalékponttal kisebb, mint a májusi volt.

A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 30,6 százalékpontos visszaesés az áremelkedés mérséklődését jelzi.

A szállítási átfutási idő értéke tartósan 50 pont alatt maradt, ám 15,3 százalékponttal nőtt az index júniusban.

A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 17,3 százalékponttal csökkent a múlt hónapban.

A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 7,1 százalékponttal, az exporté 5,3 százalékponttal esett vissza e hónapban.

Több mint három éves mélypont az euróövezetben

Júniusban tovább lassult és több mint három éves mélypontra esett vissza az euróövezet feldolgozóiparának aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexének hétfőn publikált végleges értéke júniusban 43,4 pontra, 37 havi mélypontra csökkent a májusi 44,8 pontról. A júniusi adat elmaradt az előzetesen közölt 43,6 ponttól.

Júniusban a feldolgozóipari termelés tavaly október óta a legnagyobb mértékben csökkent, az új megrendelések beérkezése nyolc hónapja a leggyorsabb ütemben esett vissza. A feldolgozóipari munkahelyek száma 2021 januárja óta először csökkent júniusban.

Az inputköltségek 2009 júliusa óta a legerősebb ütemben estek az alacsonyabb beszállítói díjaknak és energiaáraknak köszönhetően. A késztermék-árak három éve a legnagyobb mértékben csökkentek, miközben a kilátások megítélésének mutatószáma hét hónapja a legalacsonyabb értéket vette fel.