Tavaly márciusban 17,5 százalékos illetményemelésben részesült a belügyminiszter és a tárca összes államtitkára – derült ki a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból, amelyet a 24.hu részletezett. A többi minisztérium 2022 nyara óta ezzel kapcsolatban nem töltött fel semmit, és egyelőre a lap által feltett kérdésekre sem válaszoltak.

Egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás óta az összes politikai vezető illetményét a kormányfő határozza meg, és ennek hatálya alatt Orbán Viktor emelte is a fizetésüket, jellemzően 33 százalékkal, azaz havi 650 ezer forinttal.

Ekkor Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter bruttó 5–5 millió forintot keres, a többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja, nagyjából 2,6 millió forintot.

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása óta már a politikusi vagyonnyilatkozatokban sem kell feltüntetni a pontos összeget.

A 17,5 százalékos illetményemelés, amelyben Pintér Sándor biztosan részesült, megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg.

Az oktatásért és az egészségügyért is felelős BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük. Pintér fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta 3 millió 95 ezer forintot kap miniszterként.