Bár a vádiratban nem nevezik meg, hogy a Szcientológiai Egyházról van szó, a 24.hu értesülései szerint a vád az évekkel korábban kirobbant, az egyházhoz köthető adócsalási ügyhöz kötődik.

A Fővárosi Főügyészségi közleménye szerint egy nemzetközi hátterű vallási egyesület egyes – elkülönülő – szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012 és 2017 között az egységek vállalkozási és gazdasági tevékenysége során jogellenesen elkerülték a keletkezett áfafizetés kötelezettség egy részét.

A bevételek egy részét az egyesület szervezeti egységei a valóságnak nem megfelelően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, és így is könyvelték le, az adóköteles bevételeket pedig eltitkolták az illetékes adóhatóság elől.

Az egyik szervezeti egység pénzügyi-gazdasági vezetését végző három nőnek és egy férfinak tudomása volt az adóelkerülésről, és előre látták annak következményeit.

Azon mivel a minél nagyobb bevételszerzés volt a cél, így a valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásába és az adóeltitkolásba is belenyugodtak. Mellettük más szervezeti egységek vezetése is hasonlóan kezelte az adományokat, ezzel együtt pedig jogellenesen csökkentették költségvetési bevételeiket.

A Főügyészség közleménye alapján a vezetőknek már a gazdasági tevékenységek teljesítésekor sem állt a szándékában a valós tartalmú adóbevallás, mivel a belső irányelvek szerint a lehető legnagyobb bevételszerzése törekedtek. 

A vádlottak 4,5 millió forinttól egészen 495 millió forintig csökkentették az évek során a szervezeti egységek adóbevételét, az okozott vagyoni hátrány a 600 millió forintot is meghaladja.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 emberrel – 6 nővel és 5 férfival – szemben emelt vádat. Velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását indítványozták, egyiküket pedig a könyvelői foglakozástól is eltilthatják.

GDPR: A bíróság szerint is jogot sértett a szcientológiai egyház

A Fővárosi Törvényszék szerint is jogellenesen kezelt adatokat a Magyarországi Szcientológia Egyház - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTI-vel. Az egyház erre azt közölte, jogorvoslatért fordulnak a "felsőbb bíróságokhoz".