parlagfű nem csak allergiás hatása miatt rendkívül káros és veszélyes, a mezőgazdaságban szintén jelentős terméskiesést eredményezhet, a gyomnövény ugyanis agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét.

parlagfű megjelenése és elterjedése ugyanakkor nem állandó, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától, valamint az adott év időjárásától függően – mondták el a Napi.hu-nak a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szakértői.

Éppen a csapadék mennyiségének alakulása miatt fordulhatott elő, hogy 2022-ben országosan nagy különbségek voltak a parlagfű nagyságában, valamint a fertőzöttség mértékében.

Az aszállyal sújtott területeken a parlagfű nem tudott olyan volumenben felszaporodni, mint a korábbi években, így ezeken a területeken kevesebb esetben indult hatósági eljárás. Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket.

Ez lesz az idei év stratégiája

A parlagfű elleni védekezési feladatok ellátása több állami szerv összehangolt munkájának eredménye. A parlagfű elleni védekezési betartásának ellenőrzése belterületen a jegyző, külterületen a területileg illetékes kormányhivatal feladata.

Ahogy a korábbi években, úgy 2023-ban is valamennyi állami szerv kiemelt feladatként kezeli a parlagfű elleni fellépést, ugyanakkor nagyobb változásra, az eddigieknél szigorúbb fellépésre nem kell számítani.

A Nébih szakértői bíznak a lakosságban, és abban, hogy az eddigi munka nem volt hiábavaló. Tapasztalataik szerint a parlagfű elleni küzdelem mostanra a lakosság és a gazdálkodók számára is fontos, ismerik a jogszabályi előírásokat, kiemelt célként tekintenek területeik parlagfű-mentesen tartására.

Kisrepülős parlagfű felderítés

2022-ben is megtörtént az ország teljes területét érintő kisrepülős parlagfű felderítés. Emellett több tízezer hektárnyi mezőgazdasági terület ellenőrzésére is sor került a földi bejárásokkor. 

Ekkor külterületen 1807, összesen 3860 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött foltot derítettek fel a szakemberek. Külterületen 2022-ben a hatóság 1394 bírsághatározatot adott ki.

A kormányhivatalok összesen több mint 71 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legmagasabb bírság összege másfél millió forint volt.