A tiltakozások ellenére február elsején Pest vármegyében is elindult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálása mellett az új ügyeleti rendszer. Az önkormányzatok által szervezett saját ügyeletek nem működhetnek tovább, de az érintettek különböző utakon igyekeznek veszteségeiket, sérelmeiket enyhíteni – írja a Népszava.

Több település, így például Szentendre és Budaörs polgármesterei miniszterekkel vannak levélváltásban, mások alternatív ügyeleti szolgáltatókkal próbálnak helyben valamiféle ellátási biztonságot szervezni.  Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy a Dunakanyarban megmaradjon tahi orvosi ügyelet. A szolgálat eddigi orvos vezetője, Magyar Gábor a váltás után csütörtök hajnal háromkor még ellátott egy gyomorvérző beteget.

A Duna jobb partján élőknek különös sérelmük, hogy a gyermekügyeleti ellátásért a túlpartra, Vácra kellene eljutniuk a beteg kicsikkel. Eddig a csecsemőket kivéve, a 10 év alatti gyerekeket is helyben ellátták Tahitótfaluban, ha pedig nagy volt baj, akkor mentőt hívott az ügyeletes orvos.

Az OMSZ szerint az új egységes, a mentőszolgálat rendszerével összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer a gyermekek ellátása szempontjából is előrelépést jelent (hozzáférés, biztonság, színvonal). Míg eddig csak néhány helyen és időszakosan állt rendelkezésre ügyeleti ellátás a gyermekek számára, február 1-től a vármegye 18+3 pontján ellátást kapnak, illetve a 1830 révén orvosi szintű tanácsadás, a mentőszolgálati kapcsolódás alapján pedig a legmagasabb szintű prehospitális ellátás is biztosított lesz számukra.

Továbbá azt is írták, hogy a 18 telephely vegyes ügyeletként fog működni, vagyis felnőtt és gyermek betegek fogadása, ellátása egyaránt biztosított ügyeleti időben.

Ez nem nyugtatta meg az érintett települések polgármestereit: Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt az egészségügyért felelős államtitkárnak írt levelében jelezte:

számukra nem megnyugtató, ha nincs gyermekorvos jelen az ügyeletben, s vele csak konzultációra van lehetőség. Jelezte azt is, hogy a Pest megye lakossága csaknem 1,5 millió, amire biztosan nem elég három gyermekügyelet.