Az OpenAI ChatGPT-je tavaly jelentős érdeklődési hullámot indított el a mesterséges intelligencia iránt, így a technológiai óriáscégek azóta is kísérleteznek az AI beépítésével, és hasznosításával. A LinkedIn 25 országban vizsgálta, hogy a regisztrált tagok közül mennyien adtak hozzá „mesterséges intelligencia készséget” a profiljukhoz – számolt be a felmérésről Portfolio.

Például Szingapúrban 2016 óta 20-szorosára nőtt azok aránya, akik valamilyen szinten értenek az AI világához, a globális átlag viszont csak nyolcszoros növekedés volt.

Szingapúr tehát megnyerte a mesterséges intelligencia versenyt, viszont néhány európai országban is jelentősen növekedett a hozzáértők száma:

a listán második lett Finnország, ahol 16-szorosára nőtt az AI-képességek aránya, szorosan utána Írország következik, 15-szörös növekedéssel.

Negyedik lett India, ötödik pedig Kanada.

A nyertes Szingapúr azonban jelentős előnnyel indult számtalan másik országhoz képest, hiszen nem ma kezdte az mesterséges intelligencia megoldások fejlesztését:

robusztus digitális infrastruktúrájának, a szellemi tulajdon védelmének, valamint a kockázati tőkecégek, angyalbefektetők virágzó ökoszisztémájának köszönhető

– mondta Pooja Chhabria, a Linkedln szakértője.

A Chhabria szerint az AI minden bizonnyal megváltoztatja majd az emberek munkáját, hiszen rengeteg időt nyerhetünk vele, ha az olyan feladatokkal nem kell foglalkoznunk, amiket a generatív AI el tud végezni. 

Ennek eredményeképpen az emberi készségek, mint a kreatív gondolkodás, a vezetés és a kommunikáció, valamint az etikus eredmények biztosítása- szintén egyre fontosabbá válnak

–tette hozzá a szakértő.