A mesterséges intelligencia segít a rutinszerű, monoton munka kiváltásában, például a takarmány- és vízfelhasználás monitoring rendszerbe csatolása révén számos hasznos információt tud szolgáltatni az adott állatról – mondta el Kajó Cecília, jogász, akinek egyik fő szakterülete az állatvédelem.

Ilyen „okosboxok” már találhatóak a kaposvári lóklinikán, ahol szenzorok mérik a ló különböző életfunkcióit. Pontos információkat adnak arról, hogy az állat sokat, vagy keveset eszik, iszik. A vízfogyasztás adatai például előre jelezhetnek egy kólikás, azaz egy görcsös rohamot.

Az adatokat az állatorvosok elemezni tudják, és komplex következtetéseket képesek levonni a kialakult helyzetről. Mindez további kutatásokhoz, pályázatokhoz nyújthat segítséget, illetve a technológia révén komoly adatbázisok, tudásbázisok jöhetnek majd létre.

Akár több ezer egyed közül kiválasztható a beteg állat

Ha rögzítjük az állatok aktivitását, evésének, ivásának mennyiségét, valamint pihenőidejét és a mozgását, nagy biztonsággal választható ki a szokásostól eltérő magatartást mutató egyedet. Mindez utalhat sérülésre, betegségre.

De kamerákkal, drónokkal a vadon élő állatokról is sokat tudhatunk meg. Például a vonulásukról, létszámukról – utóbbiak értékes tudnivalók az országos vadgazdálkodás számára. A mesterséges intelligencia segítségével sikeresebben előzhetőek meg a vadak által okozott károk, de az elemzések alapján az etetőhelyek, itatóhelyek fenntartása is könnyebbé válhat.

Természetesen mindez még gyerekcipőben jár Magyarországon, ám az első lépések, az első kezdeményezések megtörtént, elsősorban azokon a klinikákon, ahol sikeresen pályáztak a különféle okoseszközökre. Viszont ők már tudnak segíteni a többi piaci szereplőnek tapasztalatukkal, pályázati rutinjukkal.

A sántaság szenzoros vizsgálata

Kajó Cecília szerint szintén egyedi és állományszinten is fontos méréseket végez az objektív sántaságvizsgáló. Ez egy olyan eszköz, mely a lovak legkisebb mértékű mozgás-aszimmetriáját is képes kimutatni.

A felmérés során három szenzort rögzítenek a vizsgálni kívánt lóra: egyet a homlokára egy fülvédőhöz hasonló kiegészítővel, egyet a jobb elülső lábára csüd alá és egyet a belső csípőszöglet tájékára.

Így kemény és puha talajon egyaránt, minden járómódban, egyenes vonalon, futószáron lovas nélkül és lovassal egzakt módon tudjuk vizsgálható a ló mozgása. A sántaságvizsgáló diagnosztikai eszköz használata kombinálható a digitális nyeregilleszkedés- és ülés-vizsgáló eszközzel, mely komplex digitális sántaság- és ülés-nyereg vizsgálatot tesz lehetővé lovaglás közben, dokumentálható és archiválható módon.

 

Veszélyes kutyafalkákra figyelmeztetnek a Balatonnál

Ha a kutya póráz nélkül marad, nem egyszer elszökik a balatoni kirándulás közben. Ilyenkor a négylábúak jelentős része nem kerül elő, cserébe az elveszett ebek falkába verődhetnek, amelyek aztán rettegésben tartják a környéket. Bővebben --->