Pontosan még nem lehet tudni, de vélhetően legalább százezer köbméter anyag tört le vasárnap délután a tiroli Silvretta régióban 3400 méter magasan történt brutális földcsuszamlás következtében, amelynek okait azóta geológusok vizsgálják. Úgy látják, a töréspont a magas hegyekben légvonalban körülbelül kilenc kilométerre található az ausztriai Galtürtől (Landeck körzet) délre. A felderítő repüléssel végzett első földmérések szerint a halálos mennyiségű sziklatömeg vasárnap 15 óra 5 perckor szakadt le – közölte a Tirol tartomány, hozzátéve, hogy az érintett nyomvonal hatalmas kiterjedésére egy helikopterrepülés során derült fény.

Nem zárható ki újabb sziklaomlás

Jelezték azt is, hogy a felméréseket egyelőre folytatni kell, hogy pontosan meg lehessen határozni a tiroli földcsuszamlással keletkezett bontási anyag mennyiségét. Az érintett nyomvonalat már nagyrészt lezárták a Jamtalhütte felől, de nem kizárt, hogy újabb területeket kell vesztegzár alá vonni. 

Az állami geológus szakértők szerint nem zárható ki, hogy újabb sziklaomlás fenyeget az alpesi területen, amelynek okát a magas hegyekben felszálló permafrosztban („örök fagyban”) lokalizálják.

A felderítő repülés során ugyanis nyílt jégfelületeket találtak, amely arra utal, hogy a jellemzően a sarkvidékek környékén – leginkább az északi régióban, a szibériai tajgán, illetve a magas hegységekben előforduló – fagyott terület növekedett. Az egyéb lehetséges bezárásokról, esetleges áthelyezésekről ezért a további felmérések alapján döntenek.

Bicikliző szemtanúk

A Jamalhütte környékén két kilométer hosszan történt földcsuszamlást és az általa okozott sárlavinát egy, a környéket a társával járó hegyimentős filmre vette. A mountain bike-os mentősök az osztrák lapnak elmondták, hogy a csúcs felét leszakította a lavina, amely magával rántotta a csúcskeresztet is. 

Öt perccel a sziklaomlás után vad áradat alakult ki, amely alig pár méterrel elszáguldott a Jamtalhütte mellett. Szerencsére senki sem volt a környéken, a rendőrhelikopter pedig azonnal a terület fölé emelkedett, de nem láttak hegymászókat – számoltak be a váratlan eseményről, hozzátéve, hogy a népszerű Jamtalhütte továbbra is zárva tart és a természeti csapás előtt állítólag senki sem volt úton Flüchthorn irányába a Heidelberger Hütte felől.

(Szerző: Thurzó Kata)