A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságok együttműködésében. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják – adott hírt róla hivatalos Facebook oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint:

  • A horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal. Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.
  • Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljeskörű vizsgálat ezért a fizikai kitettség okán is várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá.
  • A Vezérkar főnöke hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó magyar-horvát szakértő bizottság fogja megállapítani.
  • Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.
  • Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért.

Helikopterbaleset: hiányos lehetett a horvátországi légi gyakorlat térképe

Hazafelé tartott a magyar katonai helikopter, vagyis a támaszpontjára, amikor elakadhatott egy kifeszített drótkötélben, és bekövetkezett a tragédia. Térképen szükséges jelölni a légigyakorlaton felmerülő akadályokat, azonban az az ominózus kábel lemaradt a tájékoztatásból. Mélyrepülésben a pilótának azonban minden lehetséges tényezőre figyelnie kell. Bővebben --->