Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a Magyar Honvédség átfegyverezése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel valósul meg.

A honvédelmi miniszter hozzátette, ennek megfelelően megkezdődik a megfelelő személyi állomány toborzása is, akiket a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába várnak. Mint mondta, Lynx vezetőket, toronylövészeket és a járművekkel szállított lövészkatonákat keresnek - írja az MTI.

A honvédelmi tárca vezetője kifejtette továbbá, hogy miniszteri jogkörénél fogva kiemelt illetményt állapított meg a feladathoz: aki a zászlóaljhoz bekerül, annak a belépő őrvezetői kezdő illetménye bruttó 737 ezer forint lesz. Ez a 25 év alattiaknak akár nettó 600 ezer forint is lehet.

Hozzátette, az egész zászlóaljnak erre a szintre emelik az illetményt, a teljes beosztási láncon.

Hogy kik lehetnek a zászlóalj tagjai – aki nem csak újonc lehet, hanem másik alakulatból is kikerülhet -, azt a dandárparancsok határozza meg.

A vezérőrnagy közölte, 2029-ig 218 Hiúz kerül a honvédség állományába, ebből az első 46-ot a Rheinmetall németországi gyárában készítenek el, a maradék 172-őt már Magyarországon. A 45 tonnás jármű hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

Tempósan épül a magyar lőszergyár, ősszel kezdődik a munkaerő toborzása

Ahogy a 8-as számú főúton autózók is naponta láthatják, jól halad az út déli oldalán a Várpalotai Védelmi Ipari Parkon belüli építkezés. A gyártóépület, a raktárak, valamint az irodaépület tartószerkezetei már el is készültek. Bővebben--->