Franciaország idegenforgalmi promóciójáért felelős marketingszervezet, az Atout France több sajtótájékoztatón is bejelentette az elmúlt években, hogy a koronavírus járvány előtti toronymagas számait mindenkihez hasonlóan megviselték a világesemények, ám megőrizte vezető pozícióját 2020-ban 34 millió, 2021-ben pedig 45 millió vendégérkezést regisztráltak az országban.

A bevételek tekintetében a második helyen álltak 2020-ban 28,5 és 2021-ben 35 milliárd euróval.

A koronavírus előtt Franciaország vezető úti célként 90 millió nemzetközi turistát fogadott és 57 milliárd eurós bevételre tett szert a turizmusból.

A tengerentúliak és a németek várnak ki

A zavargások rövid távú hatását már látni, elsősorban a tengerentúli és a német vendégek nem akarnak a bizonytalanságban pihenni. Franciaország ugyan világelső és komoly fejlesztéseket jelentettek be az elmúlt időszakban, de Spanyolország, Olaszország is rendkívül népszerű és jelenleg biztonságosabbnak tűnhet a tengerentúli, vagy távol-keleti turista számára.

A francia büdzsének is komoly kihívást jelent a zavargások miatti károk kiküszöbölése, ám a bevételkiesés is jelentős, ki akarna égő autók között eljutni a szállodáig, étteremig, kávézóig? Utóbbiak üzemeltetői pedig csak azt látják, nincs vendég.

A hosszú távú hatásokat azért nehéz még megjósolni is, mert senki nem tudja, mikor érnek véget a zavargások.

Bátor magyarok

A Napi.hu több utazási irodát is megkeresett, és a tengerentúli és német útlemondásokkal ellentétben, Magyarországon még nem érzik a cégek a francia zavargások hatását.

Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője érdeklődésünkre jelezte, az események nem mutatkoznak meg az útlemondásokban, és az utazom.com illetékese is azt közölte, semmilyen visszamondás nem érkezett.

A francia iparág pesszimista

A párizsi turisztikai iroda vezetője, Jean-Francois Rial a Le Figarónak elmondta, a júliusi tartózkodásukat a francia fővárosba tervező külföldi turisták 20-25 százaléka előreláthatólag visszamondja foglalását és személy szerint már annak is örülne, ha 2024 nyarára rendezhetnék a problémákat.

A Le Monde pedig arról ír, a turisztikai szektor komolyan fél attól, hogy a történtek hosszú távon lerombolják Franciaország képét, és becslésük szerint az ágazatban okozott kár már most jócskán meghaladja az egymilliárd eurót.

Ám nincs olyan francia régió, ahol ne lennének nyugtalanok az érintettek. Lyonban mintegy 60 embert tartóztattak le július 4-éig. A városban történt pusztítás mértékére jellemző, hogy az emberek csak most mernek újra kiállításokra, moziba, múzeumokba menni. A lyoni turisztikai hivatal elnöke, Robert Revat a Lyonmag-gal közölte, hogy a városban pihenő turisták 80 százaléka francia állampolgár és nagyon rosszul élik meg a kialakult szituációt.

Ám Marseille-ben sem jobb a helyzet, akad olyan kisebb hotel, amely a foglalások 20 százalékának törlése miatt öt nap alatt háromezer eurót vesztett, ez egy hónap alatt 18 ezer euróra rúghat, mely összeget nem lehet kigazdálkodni.