A vármegyeszékhelyeket érintette a legsúlyosabban a magyarországi lakáspiac 2022-ben kezdődő visszaesése. A KSH adatai szerint 2023-ban éves szinten 31-34 százalékkal kevesebb lakást adtak el a kisebb településeken és Budapesten, mint 2021-ben.

A vármegyeszékhelyeken viszont 42 százalékkal esett vissza az értékesítés – írja az Üzletem.hu

A kereslet csökkenésével az áremelkedés is mérséklődött. Míg 2022-ben 22 százalékkal nőttek éves összevetésben a hazai lakásárak, addig 2023-ban már jóval az infláció alatti, kevesebb mint 6 százalékos volt a drágulás. A tavalyi utolsó negyedévben pedig csökkenést mutattak az adatok.

Helycserés támadás


Általános trendként elmondható, hogy év végére a vidéki nagyvárosban megtorpant a lakásárak növekedése, kivéve Debrecent. A folyamatos emelkedés hatására a cívisváros árai ismét meghaladják a korábbi legdrágább vidéki városét, Győrét.

2022 második negyedévétől bő egy évig a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen mérték a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ez előtt szintén Debrecen volt az éllovas.

2023 első negyedévében közel 30 ezer forinttal magasabb volt az átlagos négyzetméterár Győrben (669 ezer forint), mint Debrecenben. A tavalyi harmadik negyedévében már 36 ezerrel, az utolsó 76 ezer forinttal nagyobb átlagárat mért a cívisvárosban a győrinél a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elsőtől az utolsó negyedévig 6 százalékkal: 640 ezer forintról 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben. Míg Nyugat-Dunántúli városban közel 10 százalékkal, 602 ezer forintra csökkent az átlagár.

2023-ban Szegeden és Miskolcon, átlagosan 3-3 százalékkal mérséklődtek az átlagárak, Pécset alig 1 százalékot mozdultak, Székesfehérváron pedig közel két éve stagnálnak a lakásárak. 

A magyarországi nagyvárosok közül Miskolcon a legalacsonyabb az átlagárak.

Az elmúlt két évben fokozódott a korábban is látható lemaradás: 2021 és 2023 között 22 százalékkal, a tavalyi év utolsó negyedévére 360 ezer forintra esett a borsodi nagyváros lakásainak átlagos négyzetméterára.

Vagyis 2023 végén átlagosan több mint 300 ezerrel forinttal került kevesebbe egy miskolci, mint a két év alatt 35 százalékkal emelkedő debreceni négyzetméter. 

Több hitelt fogadtak be a bankok, de a csokból nem kértünk

A statisztikai hivatal adatai szerint 2023-ban a lakáshitelek állományának négyötöde támogatás nélküli kölcsön volt.
Ha kíváncsi a részletekre