A közösségi térben most a parkolóórák hiányát, pontosabban azok elhelyezését nehezményezik a környéken parkolóhelyet keresők – írja a FEOL Fejér Vármegyei Hírportál. 

A panaszosok elmondása szerint ugyanis hiába ingyenes az első óra a városi parkolókártyával rendelkezők számára, a kedvezmény érvényesítéshez nyomozni kell az automaták után a helyszínen.

Mivel az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzemelteti a város közterületein a fizető parkoló rendszert, az újság az okokat firtató kérdéseivel a jegykiadó automaták kihelyezéséért is felelő városgondnoksághoz fordult. 

Az egészséges életmód sok gyaloglással jár

A cég válaszából kiderült, hogy természetesen az automaták kihelyezésénél meg kell felelniük az érvényben lévő törvényi szabályozásoknak, amit az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló rendelet határoz meg. Ebben pedig egyértelműsítik a távolságokat: 

JEGYKIADÓ AUTOMATÁK ELHELYEZÉSÉNÉL BIZTOSÍTANI KELL, HOGY A PARKOLÓHELYEK LEGALÁBB 80 SZÁZALÉKÁTÓL AZ AUTOMATA 75 MÉTERES GYALOGLÁSSAL ELÉRHETŐ LEGYEN.

Emellett a parkolóórák létesítésénél figyelembe kell venni a gyalogosvédelmi és a közmű-érintettségi szempontokat is, és e három tényező szem előtt tartásával határozzák meg a jegykiadó automata végleges helyét.

A szóban forgó helyen annyi segítséget adott az autósoknak a városgondnokság, hogy a közeli lámpaoszlopra táblát tettek, amelyen a többi között a mobilparkoláshoz szükséges telefonszámok, valamint az automata pontos helyének meghatározása is szerepel.