Magyarországon méhnyakrákot évente 1500 nőnél diagnosztizálnak, és közel ötszázan sajnos életüket is vesztik miatta. A  méhnyakrákkialakulásáért 90 százalékban a HPV (humán papilloma vírus) felelős, hangzott el egy a HPV megelőzése miatt összehívott sajtótájékoztatón. A férfiaknál és a nőknél összesen évente 5500 haláleset köthető a HPV okozta daganatokhoz.

A HPV jellemzően a 20-24 éves korosztályt érinti, ebben a korban 30-40 százalék a fertőzés kialakulásának valószínűsége, mondta Póda Tamás, a Synlab Hungary Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. A labordiagnosztikai cég Magyarország és Európa legnagyobb szolgáltatója, árbevétele az elmúlt évben 2,6 milliárd euró volt és évente 500 millió vizsgálatot végeznek, ebből Magyarországon 50 milliót.

Nagy a kockázata, hogy elkapjuk a vírust

A HPV fertőzés nem csak a nőket érinti, ugyanolyan veszélyes a férfiak körében is a lakosság 80 százaléka élete során megfertőződik. A HPV a férfiaknál legtöbbször szájüregi és garat daganatot okoz. A vírus nem feltétlenül szexuális úton terjedő betegség, egy kilincs használatával vagy egy koszos illemhely használat során is el lehet kapni. A vírus jól bírja a szárazságot és a napsütést, akár egy használt törölközőn és jelen lehet. Tévúton járunk, ha azt hisszük, hogy a gumióvszer a HPV vírust megállítja.

A világon jelenlévő összes daganattípus öt százalékáért a HPV felelős, a méhnyakráknak pedig a 90 százalékáért, hangzott el a sajtótájékoztatón. A HPV okozta daganat kialakulása akár 5-10 év évig is tarthat.


Létezik már egy megbízható önmintavételes HPV-teszt, ez egy új innováció, ami a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására alkalmas, vizeletmintából nők és férfiaknak egyaránt javasolt, mondta Póda Tamás.

A HPV el tud bújni a szervezetben, az esetek többségében a betegek 70 százalékban tünetmentesek. Szövődmények később jelentkeznek, ami akár meddőséget is okozhat. 

Az oltás, a vakcina az egyetlen, ami életet menthet, hangzott el a háttérbeszélgetésen.


Az elmúlt húsz évben megközelítettük a  WHO által elvárt küszöböt, de egyelőre Európában nem sikerült a HPV-t eliminálni. A világ másik részén, Ausztráliában például közel járnak a HPV okozta méhnyakrák eliminációjához, azaz megszüntetéséhez, erről Kovács Krisztina, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója beszélt lapunknak.

A hüvely és a bél mikrobiom állapota kapcsolatban áll a nemi daganatok kialakulásával, mondta Szász Máté, biológus, a Synlab sport és prevenció szakmai igazgatója.

A hüvelyflóra és a vírusfertőzés kapcsolatáról elmondta: egy HPV fertőzés után, ha befolyásolni tudják bélrendszer flóráját, azzal a hüvely flórája is helyreállhat. Egy speciális dietoterápiát is kifejlesztettek erre, tette hozzá a biológus. Kiemelte: a terápia annyit jelent, optimalizálják a zsírbevitelt, javasolják a mesterségesen feldolgozott táplálékok és a vöröshúsok elhagyását és olyan tápanyagokat biztosítanak, ami jó a bél mikrobiomjának. Táplálékkiegészítők használatát is javasolják, ilyenkor egy speciális pre- és probiotikumokra lehet szükség, sorolta a szakember. 

Hozzuk az európai átlagot

A Synlab 2018 és 2019 között végzett egy országos felmérést, ahol 6500 25 és 60 év közötti nőt teszteltek HPV-re, mondta Póda Tamás. Hozzátette: az eredményekből az derült ki, hogy hozzuk az európai átlagot, a nők 18-25 százalékánál volt kimutatható a HPV.

Póda Tamás szerint a magyar lakosság évente 60 millió egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe évente, ezek számossága évente további 7-8 százalékkal nő. Ezért is fontos a labordiagnosztika szerepe, mert egy komoly terhet vehet le az orvosokról és csökkenhet a felesleges orvos-beteg találkozások aránya.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot soha nem fogja helyettesíteni egy önteszt vizsgálat, mondta Stefanovits Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvos. Ha az önvizsgálat során a teszt negatív, akkor három évente érdemes ezt megismételni. Ezekre az eszközökre szekunder prevenciós eszközként tekintenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint, ha valakinél kóros citológia lelet születik, akkor a HPV oltást fel kell ajánlani.

A HPV magas kockázatú törzse méhnyakrákot, az alacsonyabb kockázatú törzse pedig a szemölcsöket okozhatja, tette hozzá a nőgyógyász. A betegség a korai stádiumban jól gyógyítható, első stádiumú daganatos betegeknél a gyógyulás esélye 95 százalék, a kettes stádiumban pedig 70 százalék, mondta Stefanovits Ágnes. A szakember szerint a nők a HPV pozitivitást nagyobb stigmaként élik meg, mintha három hónap múlva visszarendelnék egy újabb rákszűrésre.  

Hangsúlyozta, hogy a hüvelyflóra helyreállító készítmények használatával korábban is próbálkoztak, de mostani dietetikai megközelítés a legmodernebb terápiát jelenti, mondta a szülész-nőgyógyász.

Térítésmentes az oltás a hetedikeseknek 

Jellemzően évente mintegy 48 ezer lányt és ugyanennyi fiút oltanak be térítésmentesen Magyarországon. A HPV-vírus elleni vakcina a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányoknak és fiúknak is térítésmentesen elérhető. A lányok 2014 óta a fiúk néhány éve élhetnek a lehetőséggel a térítésmentes vakcina lehetőségével. A lányok 82 százaléka, a fiúknak pedig a 67 százaléka kérte a vakcinát.

A szűrés mellett a méhnyakrák teljes eliminációjának lehetőségét a HPV elleni védőoltás jelentheti. A HPV-vakcina széleskörű elterjesztése mindkét nem esetében indokolt, hiszen a HPV szerepe a fiúk esetében a WHO számításai, valamint ausztráliai és svédországi tapasztalatok alapján a védőoltás kiterjesztésével a méhnyakrák-esetek előfordulása néhány évtizeden belül eliminálható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig egy globális stratégia mentén szorgalmazni kell a mind szélesebb körben alkalmazható oltási protokollokat a fiatalok körében, sőt lehetőséget kell nyújtani azon fiatal felnőttek számára, akik 7-dik osztályban még nem kaphatták meg az ingyenes védőoltást, mert a szülő nem kérte számára. Ez a általános iskolások 18-20 százalékát jelenti.

Ezzel kapcsolatban Surján Orsolya kiemelte: nem számolják a leveleket, de észlelték azt a jelenséget, hogy azok a fiatalok, akik anno azért nem kapták meg a HPV oltást, mert a szülő nem járult hozzá, megkeresik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot ( NNGYK), hogy van-e valamilyen lehetőségük arra, hogy térítésmentesen megkapják a vakcinát.

A HPV-szűrés bevezetésére nyitottság van 

A méhnyakrákszűrés megújítására is szükség van, át kell állni a jelenlegi citológiai alapú szűrés helyett egy  HPV alapú szűrésre, ezt készíti elő az NNGYK a kormány számára, mondta korábban lapunknak Surján Orsolya helyettes tiszti főorvos.