Mindenhol visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Napközben az ország több vármegyéjére is másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint jelenleg elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban.

Emellett zivatar veszélye miatt elsőfokú riasztás van érvényben az ország északi felében, valamint Csongrád-Csanád, Békés, Baranya és Bács-Kiskun vármegye egyes járásaiban.

Szerdán Budapesten akkora égszakadást tapasztaltunk, hogy utakat kellett lezárni és az autók merő vízben gázoltak át azokon az utakon, ahol még nem terelték el a rendőrök a forgalmat – mint ahogy a Hungária körúton is tették. Ehhez hasonló szélsőséges időjárás marad velünk még a következő napokban.


Medárd napi hiedelem: magyar kutató bizonyította, hogy igaz-e

Magyar meteorológus kutató öntött tiszta vizet a pohárba, hogy van-e valóban tudományos háttere a Medárd napi hiedelemnek, miszerint ha Medárd napján esik, utána 40 napig esni fog. Viszont ha június 8-án nem gyülekeznek az égen a felhők, több mint egy hónapnyi szárazság várható. Bővebben>>>

Medárd napja kiszámíthatatlan

Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira – 

  • villámárvízre elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében,
  • másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek.

 

Átmeneti szélerősödés, kisebb jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta:

kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Senki ne menjen hömpölygő víz közelébe

Ott, ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, onnan felvinni.

Mukics Dániel figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, védekezésképp a következőket javasolta:

 

  • Kerüljék az utcán hömpölygő vizet,
  • Az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben.
  • Aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat.
  • Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.