Mindkét – tavaly nyáron a Balatonfüred-Budapest vonalon összeütközővonat vezetője ellen vádat emeltek. A Veszprémi Járási Ügyészség vádalt emelt a két mozdonyvezető ellen, aki tavaly nyáron összeütköztek a balatonfüredi vasútvonalon – írja a 24.hu.

Veszprém Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a 2022. július 11-én a balatonfüredi vonalon történt balesetben az egyik vonatvezető egy villany vontatójárművel a tiltó jelzés és a forgalmi szolgálattevő engedélye nélkül kezdett tolatásba. Épp ekkor érkezett meg a Budapestről Balatonfüredre tartó személyvonat, ami a 40 km/órás sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva 77 km/óra tempóval haladt. 

A két mozdonyvezető észlelte az azonos vagányon haladó másik vonatot, ezért a tolató jármű vezetője az ellenkező irányba indult, míg a személyvonat hangjelzést adott és vészfékezésbe kezdett, azonban így is összeütköztek a szerelvények

A baleset következtében a személyvonat két utasa töréses, egy könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik sértettnél a szerencsétlenség következtében súlyos egészségromlást jelentő kóros elváltozás alakult ki.

A vádirat részint a szabálytalan tolatásban, másrészt a személyvonat sebességtúllépésében látja a karambol okát. A veszprémi ügyészség közleménye szerint a sebességikorlátozás betartásával vészfékezés nélkül is elkerülhető lett volna a balesetet. 

Az ügyészség a vasúti közlekedés súlyos egészségromlást okozó veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat a 27 és 37 éves mozdonyvezetők ellen. Indítványozták, hogy a Veszprémi Járásbíróság pénzbüntetést szabjon ki rájuk és tiltsa el őket a vasúti járművezetéstől.

(Gulyás Ábel)