A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) 2022 decemberében kameracsapdát helyezett el Tihanyban, a Balaton parton. Arra voltak kíváncsiak, milyen állatfajok fordulnak elő a parti zónában. A 2023 márciusáig készült felvételekből – melyek több szempontból is tanulságosak – látványos videót készítettek – olvasható a BLKI weboldalán, amelyet a 24.hu szemlézett. 

A téli – kora tavaszi, zavartalan időszakban rendszeresen megjelentek vidrák, sőt, egy anya két, már „felnőtt” kölykével rendszeresen felbukkant. Ez egyebek mellett demonstrálja, hogy a vidra anya hosszú ideig gondozza utódait. Kiegyenlített táplálékbázis mellett, zavartalan környezetben, mint amilyen az év nagy részében a Balaton is, egy évig is taníthatja és óvja utódait – írták.

Egy másik kameracsapda felvételein magányos vidrák is elő-előfordultak, ami nem csoda, mert ez a vidrák fő nászidőszaka, ilyenkor a vizek mentén nagy a jövés-menés. A vízi közlekedés intenzívvé válásával, a nyaralók számának növekedésével a vidrák megjelenései ritkultak.

Más fajok is felbukkantak a környéken

További megfigyelt, közönséges emlős fajok a borz, a nyest, a vörös róka és a házi macska. Mindegyikükből több példány is megjelent.

Említést érdemel, hogy az emlős megfigyelések mind az éjszakai és szürkületi órákra estek, ellentétben a Kis-Balatonnál készült felvételekkel; ott a ragadozó emlősök napközbeni aktivitása is jellemző volt.