A csalók jellemzően az idősek jóhiszeműségét, és jó modorát használják ki a bűncselekmények során. Minél tovább beszél valaki egy szélhámossal, annál nagyobb valószínűséggel verik át.

A Dívány cikke szerint ha a családtagjainkkal beszélgetni szeretnénk a banki csalásokról, érdemes a megértésre és az együttműködésre helyezni a hangsúlyt, hogy ne gondolják azt az idősebb hozzátartozóink, hogy nem lehet a saját pénzügyeiket rájuk bízni.

Ehhez érdemes lehet saját magunkból kiindulni, például azzal, ha kölcsönösen felajánljuk, hogy rálátunk egymás számláira. Ha sikerül konfliktus nélkül tálalni a témát, akkor a lap szerint érdemes a következő tényeket taglalni:

  • Nem kell azonnal csinálni semmit. Bár a csalók trükkösen próbálnak arra rávezetni, hogy sürgős eset miatt hívnak minket, nem szabad bedőlni.
  • A személyes adatokat és a bankkártya adatokat sosem kérik telefonon keresztül sem a bankok, sem pedig az adóhivatal, pénzt pedig pláne nem.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint fontos továbbá, hogy a kiberbűnözők olyan adathalász weboldalak, ileltve e-amilek formájában próbálnak meg hozzáférni banki illetve személyes adatainkhoz, melyek elsőre valósnak tűnnek, érdemes azonban kiszűrni a hibákat, figyelni rájuk.

Kiemelik továbbá, hogy soha nem szabad ismeretlen linkre rákattintani, ahogy ismeretlen programot vagy applikációt sem tanácsos a számítógépre vagy a telefonra telepíteni.

Online vásárlások esetében érdemes ellenőrizni továbbá az értékeléseket és a véleményeket a kereskedőről, illetve a termékekről. Azt is megjegyezi a rendőrség, hogy a bankkártyaadatokat lefotózva sem szabad megosztani e-mail-en keresztül.

100 éves bácsi miatt került kézre az unokázós csaló

Egy férfi - annak ellenére, hogy sem írni, sem olvasni nem tud - Magyarország egyik legnagyobb bűnszervezetét irányította. A kazincbarcikai bűnöző Londonból hajtott végre úgynevezett unokázós csalásokat, amelyek célja a idős emberek átverése volt.
Bővebben--->