A fiatalok több mint ötöde képtelen takarékoskodni és csak 16 százaléka rakja a hónap végén félre a felhalmozott megtakarításait, derült ki a K&H ifjúsági indexnek az  idei első negyedévét vizsgáló tanulmányából.

A K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készített kutatás a hazai fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálta.

Legtöbben lakásra gyűjtenek

A 300 fős, a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján reprezentáló minta alapján készített felmérés szerint:

a hazai fiatalok 78 százaléka rendszeresen vagy alkalmanként teszi félre a pénzét, míg 22 százalékuk egyáltalán nem szokott vagy tud megtakarítást felhalmozni.

A megkérdezettnek mindössze a 22 százaléka halmaz fel rendszeresen tartalékokat, és csak 16 százalékuk rakja a hónap végén félre az összegyűjtött tartalékait – írja az Index.

A megtakarítással rendelkezők negyede általános tartalékot képez, vagyis előzetesen nem rendel konkrét célt a spóroláshoz. 43 százalékuknál egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, hasonlóan népszerű az autóvásárlás  vagy  utazás finanszírozása is.

Nem látszik komoly elmozdulás

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője elmondta:

2022 elejétől átlagban 22 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik nem tudnak takarékoskodni – tehát az elmúlt évekhez képest az idei eredmény nem jelent változást.

Az elemző elárulta, hogy a felmérés szerint a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél. 

A legtöbben ( 5-5 százalék) állampapírba és a lekötött betétbe fektették pénzüket, míg 4 százalék megtakarítási számla nyitása mellett döntött.